Sezona o měsíc dřív
Letošní houbová sezona podle něj začala už o měsíc dřív než v předchozích letech. „V současné době rostou lišky, kováře, křemenáče a začínají růst hřiby. Teprve to začíná, tolik lidí houby ještě nenabízí, ale počítám, že během týdne, čtrnácti dní se to rapidně zvedne,“ popisuje situaci v houbovém obchodu odborník, podle kterého jsou ceny hub v Praze značně odlišné od jiných regionů.
Veverka narušila natáčení růstu hub v „super pomalém“ přímém přenosu spolu s Mall.TV. Jeden hříbek si čiperné zvířátko nad ránem utrhlo a odneslo. Podívejte se na celý záznam veverčina útoku!
„Vždy záleží na lokalitě a kupní síle těch lidí. U nás si lidé i restaurace mohou houby sami nasbírat, Praha a střední Čechy mají lesů málo, ale zato velké množství lidí. Takže díky vyšší kupní síle si prodejce může nastavit vyšší cenu. Stejně je to u jahod nebo třešní,“ soudí Potocký.
On sám přiznává, že v oblasti Tachovska hřiby prodá maximálně za 400 korun za kilo. „Kdybych to ale odvezl do Prahy, tak prodám za šest, sedm set,“ popisuje provozovatel výkupny.
Výkup ovlivnila korona
Velkým odběratelem jsou v takových případech restaurace a jejich šéfkuchaři mají často přesně dané přání. „Třeba si řeknou, že chtějí na zítřek deset kilo hříbků ve velikosti do tří centimetrů, tak ano, dá se to pak prodat třeba i za tisíc korun,“ přiznává.
Výkup hub se podle Potockého teprve rozbíhá a cenu hub ovlivnila i koronavirová pandemie. „To, co vykoupíme u nás, jde do restaurací, a protože většina restaurací nemá zákazníky, nemá turisty, tak se tolik nevaří. Navíc mnozí mají mražené zásoby ještě z loňského roku, takže ceny nejsou proti loňské sezoně až tak příznivé,“ vysvětluje Potocký.
Aktuální ceny
A kolik si sběrem hub ve výkupně aktuálně vyděláte? „Ceny se mění každý den. Hřiby se pohybují okolo 150 korun za kilo a počítám, že se to bude zvedat na 200 korun. Lišky jsou aktuálně za 120 korun, ostatní houby do sta korun,“ prozradil odborník.
Když chcete houby ve výkupně prodat, nepotřebujete k tomu žádné dokumenty. „Za výkup ručíme my. Musíme mít mykologické zkoušky a veškerá povolení,“ upřesňuje Potocký.
Velkým dodavatelem je Rumunsko
Ani prodej do zahraničí není v současné době žádné terno. „Do Německa se aktuálně hodně dováží hřiby z Rumunska, kde teď rostou opravdu hodně. Prodejní cena je proto nízká, jen pět až šest eur za kilo. Normálně je to deset až dvanáct eur. Pak zase firmy do Německa a Rakouska dovezou houby od sběračů z Polska, Litvy a Lotyšska,“ popisuje Potocký s tím, že například němečtí sousedé chtějí výhradně jen hřib smrkový a lišky.
Kotrč za dva tisíce
Kteří lidé si rádi přivydělají sběrem hub? Skupina je podle provozovatele výkupny různorodá. „Polovina lidí na to vyloženě čeká a chtějí si tak přivydělat. Další skupinou jsou lidé, kteří ani sami houby nejí, ale prostě je rádi sbírají. A pak jsou třeba rodiny s dětmi. Jdou s potomky do lesa, přinesou k nám houby a utržené peníze dají dětem do kasičky. Učí je tak, že peníze nerostou na stromech,“ usmívá se Potocký, který má i nejeden kuriózní zážitek.
Tím je nález téměř dvacetikilového kotrče kadeřavého. „Chlapík jel z práce z Německa a odskočil si v lese. Myslel, že pod stromem leží ovečka a on to byl obří kotrč. Tak ho uřízl a vydělal na něm přes dva tisíce korun,“ uzavírá Potocký.