Sezona o měsíc dřív

Letošní houbová sezona podle něj začala už o měsíc dřív než v předchozích letech. „V současné době rostou lišky, kováře, křemenáče a začínají růst hřiby. Teprve to začíná, tolik lidí houby ještě nenabízí, ale počítám, že během týdne, čtrnácti dní se to rapidně zvedne,“ popisuje situaci v houbovém obchodu odborník, podle kterého jsou ceny hub v Praze značně odlišné od jiných regionů.

Veverka narušila natáčení růstu hub v „super pomalém“ přímém přenosu spolu s Mall.TV. Jeden hříbek si čiperné zvířátko nad ránem utrhlo a odneslo. Podívejte se na celý záznam veverčina útoku!

„Vždy záleží na lokalitě a kupní síle těch lidí. U nás si lidé i restaurace mohou houby sami nasbírat, Praha a střední Čechy mají lesů málo, ale zato velké množství lidí. Takže díky vyšší kupní síle si prodejce může nastavit vyšší cenu. Stejně je to u jahod nebo třešní,“ soudí Potocký.

On sám přiznává, že v oblasti Tachovska hřiby prodá maximálně za 400 korun za kilo. „Kdybych to ale odvezl do Prahy, tak prodám za šest, sedm set,“ popisuje provozovatel výkupny.

Ceny hub v pražské Holešovické tržnici (2.7. 2020) Původní cena byla ještě vyšší.
Autor: Martin Sekanina

Výkup ovlivnila korona

Velkým odběratelem jsou v takových případech restaurace a jejich šéfkuchaři mají často přesně dané přání. „Třeba si řeknou, že chtějí na zítřek deset kilo hříbků ve velikosti do tří centimetrů, tak ano, dá se to pak prodat třeba i za tisíc korun,“ přiznává.

Výkup hub se podle Potockého teprve rozbíhá a cenu hub ovlivnila i koronavirová pandemie. „To, co vykoupíme u nás, jde do restaurací, a protože většina restaurací nemá zákazníky, nemá turisty, tak se tolik nevaří. Navíc mnozí mají mražené zásoby ještě z loňského roku, takže ceny nejsou proti loňské sezoně až tak příznivé,“ vysvětluje Potocký.

Aktuální ceny

A kolik si sběrem hub ve výkupně aktuálně vyděláte? „Ceny se mění každý den. Hřiby se pohybují okolo 150 korun za kilo a počítám, že se to bude zvedat na 200 korun. Lišky jsou aktuálně za 120 korun, ostatní houby do sta korun,“ prozradil odborník.

Když chcete houby ve výkupně prodat, nepotřebujete k tomu žádné dokumenty. „Za výkup ručíme my. Musíme mít mykologické zkoušky a veškerá povolení,“ upřesňuje Potocký.

Velkým dodavatelem je Rumunsko

Ani prodej do zahraničí není v současné době žádné terno. „Do Německa se aktuálně hodně dováží hřiby z Rumunska, kde teď rostou opravdu hodně. Prodejní cena je proto nízká, jen pět až šest eur za kilo.  Normálně je to deset až dvanáct eur. Pak zase firmy do Německa a Rakouska dovezou houby od sběračů z Polska, Litvy a Lotyšska,“ popisuje Potocký s tím, že například němečtí sousedé chtějí výhradně jen hřib smrkový a lišky.  

Kilo hřibu smrkového vyšlo v pražské tržnici na 690 korun. (24. 6. 2020) Ceny se mění každý den.
Autor: Gabriela Bicanová

Kotrč za dva tisíce

Kteří lidé si rádi přivydělají sběrem hub? Skupina je podle provozovatele výkupny různorodá. „Polovina lidí na to vyloženě čeká a chtějí si tak přivydělat. Další skupinou jsou lidé, kteří ani sami houby nejí, ale prostě je rádi sbírají. A pak jsou třeba rodiny s dětmi. Jdou s potomky do lesa, přinesou k nám houby a utržené peníze dají dětem do kasičky. Učí je tak, že peníze nerostou na stromech,“ usmívá se Potocký, který má i nejeden kuriózní zážitek.

Tím je nález téměř dvacetikilového kotrče kadeřavého. „Chlapík jel z práce z Německa a odskočil si v lese. Myslel, že pod stromem leží ovečka a on to byl obří kotrč. Tak ho uřízl a vydělal na něm přes dva tisíce korun,“ uzavírá Potocký.

Fotogalerie
18 fotografií