Paní Ivana z Kostelce nad Labem před časem takový kolotoč pozitivních emocí zažila, když obdržela kytici sto oranžových růží od svého zaměstnavatele, u kterého v té době končila z důvodu stěhování. „Můj šéf i s jeho manželkou mi v poslední den, kdy jsem byla u nich v kanceláři, darovali ohromnou kytici 100 oranžových růží. Nevěřila jsem svým očím, takovou kytici jsem nikdy nedostala a už vůbec bych ji nečekala od svého zaměstnavatele. Pracovala jsem u něj ve firmě deset let a on mi tak chtěl poděkovat. Nikdy na to nezapomenu, byl to výjimečný zážitek. Neubránila jsem se slzám.“ svěřila se paní Ivana se svou zkušeností s kyticí 100 růží.

Co vám muž chtěl říct kyticí 100 růží?

Symbolika sto růží má velmi půvabný význam. Stovka růží vypráví o veliké lásce a skutečném obdivu. Nehovoří však jen o lásce romantické, ale i o lásce k rodině nebo přátelům. Podle křesťanské tradice je stovka velmi uklidňující počet, protože završuje a uzavírá určité události a činy.

Stovka růží je výrazem lásky a obdivu.
Autor: Florea.cz

Sto růží je sudý počet. Jak se na to dívá květinová etiketa? Ze starých křesťanských tradic pochází pověra, že lichý počet květin patří ke smutečním příležitostem. Říká se, že je to proto, že jedna květina náležela zesnulému a druhá Bohu. Je to asi tak stejná pověra, jako věřit, že černé kočky přináší smůlu. Proto bývá zvykem pro radostné události vybírat lichý počet květin.

Na druhou stranu, v zemích mimo střední Evropu na pověru se sudým počtem květů v kytici nevěří. Právě naopak. Dostat dvě růže symbolizuje velkou lásku dvou, jedna růže za každého v zamilované dvojici. Když muž daruje kytici dvanácti růží, je to vždy z velké lásky, za každý měsíc prožitý v zamilovanosti náleží jedna růže.

Že je 100 sudé číslo? To vůbec nevadí.
Autor: Florea.cz

100 důvodů k tomu darovat 100 růží

Muži si oblíbili darovat kytice 100 růží k významným příležitostem ve vztahu, k jakým patří třeba výročí. Stovku rudých růží dostávají ženy z romantických nebo i vášnivých důvodů. A stovka bílých růží se hodí k zásadnímu životnímu okamžiku, jakým je žádost o ruku.

A k těm vůbec nejoblíbenějším příležitostem patří narozeniny, obzvlášť ty kulaté. Tady potom barva růží nehraje roli, darující může popustit uzdu fantazii a inspirovat se především tím, co má oslavenkyně ráda. V online květinářství Florea.cz najdete i speciálně barvené duhové růže a také modré růže, které vypadají uvázané v kytici 100 růží velmi nápaditě a jsou navíc velmi fotogenické.