Alsasko patří mezi jedno z nejkouzelnějších míst ve Francii a zároveň taky mezi ty, kde se fantasticky najíte! Místní gastronomie se od té typické francouzské liší, protože je dost ovlivněna německými vlivy.

Kromě zmíněného tarte flambée (používá se též výraz flammkuchen, nebo v češtině se najde označení alsaský cibulový koláč) je dalším typickým pokrmem tzv. choucroute – nakládané kyselé zelí naložené s bobulkami jalovce, které se nejčastěji podává s masem či klobáskami.

Na jídelním lístku pak můžete narazit například na baeckeoffe (někdo překládá jako alsaský hrnec, případně jako pekařova pec), pokrm ze tří druhů marinovaných mas a brambor. 

Víte, že...

..název flammkuchen vznikl od způsobu, jak se připravuje? Tento cibulový koláč se totiž peče v peci na dřevo, kde je obrovský žár, a nejen že je rychle upečený, ale nahoře je také pěkně opálený – »oflambovaný «.

Recept na alsaský cibulový koláč

CO BUDETE POTŘEBOVAT: NA TĚSTO: 􀂑 400 g hladké mouky 􀂑 100 ml vody 􀂑 ¾ kostk y droždí (c ca 30 g) 􀂑 1 lžíci olivového oleje 􀂑 sůl.

NA NÁPLŇ: 􀂑 300 g crème fraîche (pokud nemáte, dá se nahradit zakysanou smetanou) 􀂑 100 g slaniny nakrájené na kostičky 􀂑 1 cibuli nakrájenou na tenké proužky 􀂑 3 stroužky česneku prolisované.

JAK NA TO: Recept sám o sobě není těžký a suroviny, které se používají, koupíte v každém obchodě. Ale dopředu počítejte s tím, že než se do samotného výtvoru zakousnete, potrvá to tak hodinku a půl! Nejdříve si totiž musíte zadělat na těsto.

Do mísy proto nasypte mouku a rozdrobte na ni droždí, přilijte olivový olej a vodu, trošku osolte a vypracujte těsto. Až když máte pocit, že je těsto hotové, přikryjte ho potravinářskou fólií a uložte na hodinu do lednice.

Když těsto odpočívá, připravte si náplň. Nejdříve na rozpálené pánvičce opečte slaninu. Stačí jen, aby chytla barvu a pustila tuk. Pak přidejte nakrájenou cibuli a tu nechte zesklovatět. Až je hotovo, nechte klidně celou směs na pánvičce.

V misce si smíchejte crème fraîche, nebo případně zakysanou smetanu, s prolisovaným česnekem. Osolte a opepřete a také nechte klidně připravené v misce.

Tak a už se blížíme do finále. Po hodině, kdy odpočívalo těsto, zapněte troubu na 220 stupňů, připravte si plech s pečicím papírem. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce na tloušťku cca 5 mm a přendejte na plech. Pak už následuje jen ochucená smetana, kterou rozetřete na připravený základ a zasypte slaninou s cibulí.

Tarte flambée pečte 7 až 8 minut. Pak nakrájejte a klidně můžete začít ochutnávat. Výborně chutná, i když vystydne!

TIP: Toto je recept na úplný základ. Pokud milujete například žampiony, můžete si je klidně přidat. A jistě najdete i spoustu dalších přísad, které se na tarte flambée budou hodit.

VIDEO: Jak na domácí pizzu krok za krokem

Video
Video se připravuje ...

Česká klasika s Aničkou: Jak na domácí pizzu