Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Královna marmelád Jozefína Růžičková: Tyhle jahodové recepty musíte vyzkoušet!

/
  • 17. června 2019 ● 09:30

    Jahody patří mezi oblíbené ovoce královny marmelád Jozefíny Růžičkové. Oceňuje u nich zejména vysoký obsah vitaminu C, který je srovnatelný s citrusovými plody, a menší obsah cukru. „Je to přírodní lék,“ tvrdí. A přidává i své oblíbené recepty...

    Málokteré ovoce má tolik látek příznivých pro lidský organismus. Kromě už zmíněného »céčka« jsou jahody bohaté na vitaminy A, B, E a na řadu organických kyselin včetně ellagové, která působí při prevenci nádorových chorob. „Navíc je to po zimní přestávce první domácí ovoce. Po několika měsících, kdy jsme měli ovoce jen z dovozu, je to zdroj čerstvých vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Stačí jen utrhnout a dát do pusy,“ řekla Jozefína.

     

    Podle jejích slov už neplatí ovoce a zelenina na prvním místě, ale naopak. „Lékaři doporučují jíst hlavně zeleninu a až pak ovoce. Některé totiž obsahuje velké množství cukru, ale jahody jsou vhodné v čerstvé podobě i pro diabetiky,“ dodala.

  • 1.

    Podporují sex

    Jahody znali nejen starověcí Římané, ale konzumovali je už lidé v době kamenné. Ve středověku je pěstovali zejména mniši. Do Evropy je přivezli korzáři po objevení Ameriky. Zahradní jahody vznikly křížením různých druhů. Velkou zásluhu na tom má zahradník francouzského krále Ludvíka XV. Chutné plody byly považovány za královské ovoce či ovoce lásky, které má podporovat chuť k sexu. V Čechách se začaly šířit v 19. století.

     

    Na co je ještě jahoda dobrá?

    Údajně má pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Navíc podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech, metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů a pomáhá při léčbě chorob srdce.

     

    Víte, že...

    ...jahoda není plod, ale zbytnělé květní lůžko? Ve skutečnosti jsou plody malá zrníčka na červené slupce.

    Autor: iStock.com

  • 2.

    Jahodový sirup

    POTŘEBUJETE: 1 kg jahod, šťáva z 1 citronu, 700 až 1000 g cukru (záleží na šťavnatosti jahod, platí pravidlo na kilo uvařené tekutiny kilo cukru).

     

    POSTUP: Jahody nakrájíme, rozvaříme doměkka, propasírujem přes síto a přidáme cukr. Naplníme sterilizované lahve a zavařujeme 20 minut na 80 °C. Sirup vydrží v chladnu a temnu celý rok.

     

    TIP JOZEFÍNY

     

    Zbytek propasírovaných jahod (dužninu) nevyhazujeme. Můžeme ho použít na rychlý jahodový rozvar. Osladíme ho podle chuti a krátce, cca pět minut, povaříme a podáváme k lívancům se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

    Jahodový sirup
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Jahodový džem s bylinkami

    POTŘEBUJETE: 1 kg jahod, 7 g citrusového pektinu, šťáva z 1 citronu, 350 g cukru, čerstvou mátu, stačí 2 až 3 stonky dle chuti (nebo pár větviček mateřídoušky či tymiánu).

     

    POSTUP: Jahody omyjeme, nakrájíme, zakápneme šťávou z citronu, dáme do nízkého kastrolu, přidáme lístky máty a za občasného míchání pomalu rozvaříme. Pokud by jahody uvolnily příliš pěny, sebereme ji naběračkou. Po rozvaření vyndáme mátu (či jinou použitou bylinku). Citrusový pektin smícháme se dvěma lžícemi cukru a metlou vmícháme do vařících jahod. Vaříme minutu za stálého míchání, pak přidáme zbytek cukru. Vaříme dalších 5 až 10 minut opět za stálého míchání, čas prodloužíme nebo zkrátíme podle hustoty, kterou máme rádi.

     

    Hustotu džemu kontrolujeme kápnutím kapky na studený talíř. Pokud se kapka rozteče, pokračujeme ve vaření. Ještě horký džem nalijeme do vypařených suchých sklenic. Zavřeme a dle svých zvyklostí buď ještě zavaříme v zavařovacím hrnci, nebo uložíme do chladu a temna.

    Jahodová marmeláda
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Rychlý jahodový pohár

     

    POTŘEBUJETE: jahody, dlouhé cukrářské piškoty, vychladlou uvařenou kávu, smetanu ke šlehání, třtinový cukr dle chuti.

     

    POSTUP: Jahody rozmačkáme s cukrem. Vyšleháme šlehačku. Piškoty namáčíme do kávy, položíme na dno sklenic a pokračujeme vrstvou rozmačkaných jahod a šle hačky. Vrstvy opakujeme. Dáme alespoň na 30 minut do lednice, piškoty zvláční a jednotlivé vrstvy začnou nasávat chutě těch sousedních.

    Jahodový pohár
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy