10. prosinec 2019
Svátek slaví Julie, zítra Dana

Kempinková kuchařka pro vášnivé cestovatele! Recepty do jednoho hrnce, na gril i přímo do ohniště!

/
  • Rádi kempujete? Pak se vám bude hodit nová originální kuchařka
    5. června 2019 ● 14:15

    Originální kuchařka přináší recepty pro všechny, kdo rádi vaří v kempech po celém světě. Minimalisté, kteří rádi cestují pěšky, uvítají recepty na domácí instantní pokrmy, jež stačí na cestách jen zalít vodou. Jako bonus v knize najdete tipy na skladování potravin, na jejich chlazení nebo na výběr vařiče. Plus seznam ingrediencí a vybavení, bez kterých se neobejdete. Dovolená může začít! (lt)

     

  • 1.

    Palačinky bez vajec


    Pro 2 osoby, příprava cca 15 minut

    (potřebujete jen 1 hrnec nebo pánev)

     

    Potřebujete: 1 a čtvrt hrnku mouky, 1 prášek do pečiva, 3 polévkové lžíce cukru, 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru, půl čajové lžičky soli, 200 ml mléka, 5 polévkových lžic řepkového oleje.  K podávání: marmeláda nebo oříškonugátový krém.

     

    Postup: V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidáme mléko (případně vodu nebo mandlové mléko) a umícháme hladké těsto.

     

    Na pánvi rozehřejeme trochu oleje. Na palačinku nalijeme do pánve vždy polévkovou lžíci těsta a při střední teplotě necháme z obou stran opékat asi minutu. Podáváme s marmeládou nebo oříškonugátovým krémem.

     

    Tip autorů: Snídaně z lahve


    Směs na palačinky se dá dobře připravit předem. Naplňte s ní plastovou láhev, přes noc nechte v ledničce a ráno můžete vylévat rovnou na pánev. Ušetříte čas a nakrmíte tak hladové strávníky po ránu bleskovým tempem.

    Palačinky bez vajec

  • 2.

    Pórkovo-párková pánev s bramborami

    Pro 2 osoby, příprava cca 35 minut

    (potřebujete jen 1 hrnec nebo pánev)

     

    Potřebujete: 400 g brambor, 1 pórek, 2 červené cibule, 1 velké masité rajče, 2 až 4 debrecínské párky, 1 polévkovou lžíci másla, 4 polévkové lžíce taveného sýra, sůl, čerstvě namletý pepř.

     

    Postup:  Brambory oškrábeme, omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na 4 mm silné plátky. Pórek očistíme, podélně rozřízneme a řádně omyjeme. Následně rozkrájíme napříč na tenké proužky. Cibuli oloupeme a rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na 2 cm velké kostky. Párky nakrájíme na 1 cm silná kolečka.

     

    Rozehřejeme máslo na velké pánvi. Brambory a párky necháme za stálého míchání na mírném plameni restovat po dobu 5 minut.  Přidáme pórek a cibuli a necháme 3 minuty pěnit. Do pánve přidáme rajčatové kostky, zamícháme a vaříme dalších 10 minut na mírném ohni. Občas promícháme.  Na konci přidáme tavený sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Dochutíme solí a pepřem, rozdělíme na dva talíře a podáváme.

    Pórkovo-párková pánev s bramborami

  • 3.

    Guláš s paprikou a bramborami

    Pro 4 osoby, příprava cca 1 hodina a 20 minut


    (potřebujete 2 hrnce nebo 2 pánve současně)

    Potřebujete: 3 cibule, 2 červené papriky, 2 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce řepkového oleje, 500 g směsi vepřového a hovězího masa, sůl, čerstvě namletý pepř, 2 polévkové lžíce mouky, 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 1 polékovou lžíci instantního masového vývaru, čajovou lžičku kmínu, 2 čajové lžičky mleté papriky, 8 středně velkých brambor, 4 polévkové lžíce kysané smetany.

     

    Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriky zbavíme semen, omyjeme a nakrájíme na 3 cm velké kostky. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno nebo prolisujeme.

     

    Rozehřejeme olej v hrnci. Maso okořeníme solí a pepřem a necháme na oleji orestovat 8 minut na silném plameni. Přidáme cibuli a na mírném ohni necháme dalších 5 minut. Přimícháme česnek a mouku a necháme minutu pěnit, pak přidáme rajčatový protlak a restujeme další tři minuty.

     

    Zalijeme 400 ml studené vody, přidáme vývar, kmín a mletou papriku a necháme dusit 40 minut na mírném ohni pod přiklopenou pokličkou. Pak vložíme do hrnce nakrájenou papriku a dusíme dalších dvacet minut.

     

    Mezitím oškrábeme brambory, omyjeme je, rozčtvrtíme a vložíme do hrnce. Dolijeme vodu, osolíme a necháme dvacet minut vařit a pak slijeme.  Guláš dochutíme solí a pepřem a naservírujeme do 4 talířů. Ozdobíme vždy polévkovou lžící smetany a podáváme s bramborami.

    Guláš s paprikou a bramborami

  • 4.

    Čokoládový koláč pečený v pomeranči

    Pro 4 osoby, příprava cca 20 minut, pečení cca 30 minut


    (potřebujete gril)

    Potřebujete: 100 g hořké čokolády, 1 polévkovou lžíci kakaového prášku, 1 hrnek mouky, 1 čajovou lžičku prášku do pečiva, sůl, tři čtvrtě hrnku moučkového cukru, 4 bio pomeranče, 2 polévkové lžíce měkkého másla, 1 vejce (M), Navíc: 8 kousků alobalu (á 30 krát 30 cm).

     

    Postup: Čokoládu jemně nastrouháme. Nejlépe se vám bude strouhat, když ji necháte chvíli v lednici. Hoblinky smícháme s kakaovým práškem, moukou, práškem do pečiva, špetkou soli, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Tuto směs si můžeme připravit už doma a vzít si ji s sebou. Na cestě ji pak vytáhneme a zpracujeme podle dalšího postupu.

     

    Z pomerančů odřízneme v horní čtvrtině vršek a vydlabeme je. Vydlabanou hmotu stiskneme v rukou a vyždímáme 170 ml šťávy. Moučnou směs dáme do mísy nebo do hrnce. Přidáme pomerančovou šťávu, máslo, vejce a vařečkou zpracujeme hladké těsto.

     

    Vydlabané pomeranče naplníme ze dvou třetin těstem a přiklopíme vršky. Zabalíme vždy do 2 kousků alobalu. Usadíme na gril, gril přiklopíme a koláč necháme péct asi 30 minut. Sejmeme z grilu a necháme 10 minut vychladnout. Vybalíme z alobalu a podáváme.

     

    Tip autorů: Varianta k táboráku


     Pomeranče můžeme umístit přímo do uhlíků táboráku a necháme je upéct tam. Po dvaceti minutách můžeme udělat test: Zapíchneme do pomerančů špejli. Pokud se na ni těsto přichytí, pečeme dalších 5 minut a pak test provedeme znovu. Koláč je hotový, jakmile se těsto na špejli dál nepřichytává.

     

    Čokoládový koláč pečený v pomeranči

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy