„Jako předkrm si dám »karpačijo «, pak »gnoči« a jako sladkou tečku »mufin s mačiátem «.“ Takové objednávce možná bude personál restaurace rozumět, ale za rohem se vám může obsluha vysmát za to, že nevíte, jak se názvy správně čtou. Není ale rozhodně ostuda, když se číšníka nebo číšnice zeptáte na výslovnost některého z jídel v nabídce. Mnohdy to ale ani oni nevědí. Chcete-li vypadat při objednávání jídla suverénně, nabiflujte se pomocí našeho slovníku, v němž jsou nejen výslovnosti, ale i významy...
Gnocchi = [ňoki]
Nok někdy v češtině chybně vyslovován jako „gnoči“ je gastronomický výrobek z těsta, používaný jako příloha.
Carpaccio = [karpáčo]
Tímto výrazem se často označuje na extra tenké plátky nakrájené a ochucené hovězí podávané v souvislé vrstvě a parmazánem. Ale pojmem carpaccio lze nazvat vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno syrové v souvislé vrstvě.
Roastbeef = [roustbíf]
Takto se označuje způsob úpravy hovězího masa. Často se používá nízký roštěnec, který se před přípravou marinuje v oleji a koření a pak se peče vcelku obvázaný nití, aby držel tvar. Následně se krájí na tenké plátky.
Quiche = [kyš]
Quiche je tradiční francouzský druh slaného koláče, který se podává jako předkrm nebo jako lehký oběd či večeře. Korpus je z křehkého těsta a náplň často tvoří smetana, vejce a šunka.
Cheesecake [čískejk]
Je to dezert, který tvoří krusta z rozdrobených sušenek a ztuhlá sýrová vrstva. V počátcích byl cheesecake pouze pečeným dezertem, v současné době existuje i nepečená varianta.
Muffin = [mafin]
Jde o druh pečiva menších rozměrů. Připomíná »cupáky «, ale nebývá tak sladký a nemá polevu. A může být nasladko i naslano.
Tagliatelle= [taliatele]
Název pochází z italštiny. Jde o dlouhé ploché nudle, které mívají šířku od 0,65 až 1 cm.
Quinoa = [kinua]
Neboli merlík chilský je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Její zrna se využívají jako obilovina a jsou ceněna pro svou vysokou nutriční hodnotu.
Créme brûlée = [krém brylé]
Lahodný dezert původem z Francie, který tvoří žloutky, smetana a cukr a na povrchu má karamelovou krustu.
Michelinskou hvězdu získala restaurace Field porotce MasterChef Kašpárka: Obhájila i La Degustation Boheme …

Quesadilla = [čti kesadíja]
Typické mexické jídlo, které tvoří tortilla v původní podobě posypaná sýrem, která se přeloží a opéká na pánvi.
Bruschetta = [brusketa]
Jde o zapečený nebo opečený chléb, na kterém jsou nakrájená rajčata, bazalka, sůl, pepř, olivový olej a česnek. Toto jídlo je známé od 15. století a pochází ze střední Itálie. Obvykle se jí jako předkrm.
Cupcake = [kapkejk]
Cupcake je malý dort pro jednoho. Základ tvoří malý korpus, který se peče v papírovém košíčku a zdobí různými polevami.
Chutney = [čatny]
Čatní, též čatný, je tradiční pochutina indické kuchyně, výrazně barevná omáčka dochucující základní jídlo.
Croissant = [kroasán]
Máslové nadýchané pečivo, které se vyrábí z kynutého vrstveného těsta. Na povrchu je křupavý, uvnitř nadýchaný. Může být buď jen máslový, nebo s náplní uvnitř.
Jalapeño = [chalapeňo]
Jedna z nejslavnějších chilli papriček, ale ne snad proto, že by byla nejpálivější, ale proto, že ji mají rádi otrlí chilližrouti i chillizačátečníci. Pokrmům totiž dodává příjemnou pálivost.
Foie gras = [foa grá]
Delikatesa foie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, především hus a kachen. Husí játra se dají připravit jak ve studených, tak teplých variacích, dají se péct, smažit, připravovat ve vodní lázni a lze z nich dělat paštiky.
Ratatouille = [ratatuj]
Ratatouille je originální francouzské bezmasé jídlo, jehož základem je zelenina. K základním ingrediencím rajčata, lilek, česnek, cibule, cuketa, paprika, bylinky a koření.
VIDEO: Podívejte se na dokončování Jurkovičova Libušína s restaurací na Pustenách, který vyhořel v roce 2014.