Budete potřebovat: 570 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 250 g měkkého tvarohu, 9 lžic oleje, 150 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, žloutek a bílek na potření, citronovou kůru, 50 g rozinek, 70 g nasekaných mandlí,  2 dl rumu.

Postup:

1. K rozmačkanému tvarohu přidejte všechny ingredience kromě mandlí a rozinek. Ty namočte předem do rumu. Směs prohněťte v misce, přidejte větší část mandlí a všechny rozinky. Poté vše zpracujte na vále.

K rozmačkanému tvarohu přidejte všechny ingredience kromě mandlí a rozinek. Ty namočte předem do rumu. Směs prohněťte v misce, přidejte větší část mandlí a všechny rozinky. Poté vše zpracujte na vále.
Autor: archiv Blesku

2. Těsto si rozdělte na 4 velké díly, 3 menší a 2 nejmenší. Všechny kusy rozválejte na válečky.

Těsto si rozdělte na 4 velké díly, 3 menší a 2 nejmenší. Všechny kusy rozválejte na válečky.
Autor: archiv Blesku

3. Základnu spleťte ze čtyř největších válečků, začněte od prostředka. Nezapomeňte jednotlivé válečky utahovat. Jakmile dojdete na konec, cop otočte a dopleťte z druhé strany.

Základnu spleťte ze čtyř největších válečků, začněte od prostředka. Nezapomeňte jednotlivé válečky utahovat. Jakmile dojdete na konec, cop otočte a dopleťte z druhé strany.
Autor: archiv Blesku

4. Stejným způsobem spleťte cop ze tří válečků a položte na spodní cop. Hranou ruky opět přitlačte a potřete bílkem. Přidejte poslední díl.

Stejným způsobem spleťte cop ze tří válečků a položte na spodní cop.
Autor: archiv Blesku

5. Svrchu napíchejte špejle, abyste vánočku zafixovali. Potřete ji rozšlehaným žloutkem a posypte zbylými mandlemi. Plech vyložený pečicím papírem s vánočkou vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut.

Svrchu napíchejte špejle, abyste vánočku zafixovali. Potřete ji rozšlehaným žloutkem a posypte zbylými mandlemi. Plech vyložený pečicím papírem s vánočkou vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut.
Autor: archiv Blesku

Praktické rady

• Je-li těsto moc tuhé, přidejte trošku mléka. • Jestli se vám zdá, že je vánočka už hotová, zkuste vytáhnout jednu špejli. Pokud se na ni těsto lepí, nechte vánočku ještě v troubě. • Pokud vánočka rychle zlátne a uvnitř je ještě nedopečená, přikryjte ji alobalem.

Fotogalerie
9 fotografií

Umíte kreativně zabalit tvrdý dárek? Podívejte se, jak na to!

Video
Video se připravuje ...

Vánoce se blíží: Jak kreativně zabalit tvrdý dárek?