Šlehačková vánočka, věncovka i tradiční závin: Dokonalé recepty hravě!

/
  • Recepty na tradiční dobroty ke kávě.
    13. prosince 2020 ● 06:00

    Vánoce bez vánočky? Kdepak! Nadýchanou krasavici hravě upečete podle našeho receptu. Stejně tak i tradiční jablíčkový závin. Na Štědrý den nemůže jako dezert chybět.

  • 1.

    Šlehačková vánočka

    SUROVINY: ● 500 g hladké mouky ● 250 ml smetany ke šlehání ● 100 g másla ● 3 žloutky ● špetka soli ● 1 lžička vanilkového extraktu ● hrst rozinek ● 20 g čerstvého droždí ● 60 g třtinového cukru ● 1 lžíce másla ● 1 lžíce medu ● 1 vejce na potření ● 80 g mandlových lupínků na ozdobu

     

    POSTUP: ● V hrnku ohřejeme smetanu (cca na 40 °C), rozdrobíme sem čerstvé droždí, přimícháme lžičku cukru, zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 10 minut vzejít kvásek. ● Mezitím si odvážíme mouku, uprostřed vytvoříme důlek, přilijeme vzešlý kvásek, zbylou část cukru, špetku soli a promícháme. Přidáme žloutky a změklé máslo, rozinky a vanilkový extrakt a vymísíme nelepivé těsto. Necháme 1 hodinu kynout.

    Šlehačková vánočka
    Autor: scom

    ● Z vykynutého těsta upleteme vánočku, kterou přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě půl hodiny dokynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. ● Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 7 minut a poté na 150 °C asi 35 minut. ● Teplé potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s medem.

  • 2.

    Vánoční věnec (věncovka)

    SUROVINY: ● 500 g hladké mouky ● 200 g másla ● 50 g moučkového cukru ● 1 vejce ● 2 žloutky ● 1 kostka droždí ● 100 ml mléka ● špetka soli ● 1 skořicový cukr ● vejce na potření Na náplň: ● hrst sekaných mandlí ● hrst rozinek a sušených meruněk ● rum

    Vánoční věnec
    Autor: scom

    Postup: Rozinky a meruňky namočíme na 1 h do rumu. Vmícháme nasekané mandle. ● Mouku smícháme se solí a skořicovým cukrem, přidáme vejce a žloutky a vlažné rozpuštěné máslo. Vše smícháme s připraveným kváskem a vypracujeme těsto, které necháme asi 1 h nakynout. ● Těsto rozválíme na obdélník, doprostřed dáme náplň, zavineme, stočíme do kruhu a konce k sobě přilepíme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 °C asi 40 minut.

  • 3.

    Tradiční jablkový závin

    SUROVINY: ● 300 g hladké mouky ● 150 g másla nebo hery ● 1 vejce ● lžíce octa ● špetka soli ● vlažná voda (dle potřeby) ● 3 – 4 jablka ● 1 vanilkový cukr ● skořice ● hrst rozinek ● strouhané vlašské ořechy ● strouhanka

     

    POSTUP: ● Do mouky přidáme špetku soli, promícháme, pak do důlku v mouce rozklepneme vejce, přidáme lžíci octa, rozpuštěný tuk a vlažnou vodu a vypracujeme vláčné těsto. ● Necháme 15 – 30 minut odpočinout v teple.

    Jablkový závin
    Autor: scom

    ● Pak těsto vyválíme, posypeme strouhankou, poté najemno pokrájenými jablky, posypeme cukrem, skořicí, strouhanými ořechy a rozinkami. ● Těsto zavineme a pečeme na 190 °C asi 20 minut.

     

    Vaječný koňak: video recept na sladkou vánoční klasiku!

    Video
    Video se připravuje ...

    Vaječný koňak: video recept na sladkou vánoční klasiku 

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy