Teplá jídla s vůní podzimu: Brokolicový quiche i hovězí steaky na hříbkách
-
Přemýšlíte, co dnes rodině naservírovat k večeři? Vsaďte na teplé dobroty s masem i zeleninou. Rychlovku zajistí karbanátky, svátečnější chod zase steaky z hovězí svíčkové.
- 1.
Brokolicový quiche
Potřebujete na těsto: 300 g celozrnné špaldové mouky, 130 g přepuštěného másla + 20 g na vymazání formy, 2 vejce, sůl, pepř, 30 ml polotučného mléka (lze nahradit rostlinnou alternativou), na náplň: 200 g sýru cottage, 200 ml kokosové smetany, 4 vejce, 400 g očištěné brokolice.
Postup: Troubu si předehřejeme na 180 °C. Do větší mísy si nasypeme celozrnnou mouku. Máslo si rozpustíme, nalijeme do menší misky a vyšleháme společně s mlékem, vejci, špetkou soli a pepře. Tuto směs nalijeme do mísy k celozrnné mouce. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme odležet cca na 30 minut. Mezitím si uvaříme brokolici v osolené vodě do měkka (cca 10-15 minut).
Těsto vyjmeme po 30 minutách z ledničky, propracujeme, aby povolilo a vyválíme plát. Plát pomocí válečku přemístíme do kulaté formy (∅ 25 cm) vymazané zbylým přepuštěným máslem.
Těsto natlačíme do okrajů formy a dno propícháme vidličkou, zatížíme například fazolemi a dáme péct do trouby při 170-180 °C na 12 minut.
Poté vyjmeme z trouby a poklademe uvařenou brokolicí. V misce si vyšleháme cottage, smetanu a vejce. Touto směsí zalijeme brokolici a quiche vrátíme zpátky do trouby. Pečeme dalších 20-25 minut. Hotový quiche nakrájíme na 8 dílů a podáváme.
- 2.
Cizrnové karbanátky s tuňákem
Potřebujete: 1 plechovku předvařené cizrny (400 g), 160 g tuňáka ve vlastní šťávě, 60 g ovesných vloček, 2 vejce, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci lněného semínka, 1 lžičku kurkumy, sůl, pepř.
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Cizrnu si rozmixujeme a přendáme do mísy. K cizrně poté přimícháme všechny ostatní ingredience a vytvoříme těsto. Ze vzniklého těsta vytvarujeme cca 6 placek, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180 °C cca 30-40 minut.
- 3.
Hovězí steak s rozmarýnovými bramborami a houbami
Potřebujete: 300 g hovězí svíčkové, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci řepkového oleje, 1 cibuli, 50 g hnědých žampiónů, 50 g lišek, 50 g hříbků, 10 g tymiánu, 1 lžíci vinného octa (lze použít i jablečný), 200 g brambor, 1 stroužek česneku, 1 snítku čerstvého rozmarýnu (dá se použít i sušený), sůl, pepř.
Postup: Pokud používáme sušené houby, dáme je večer předtím namočit do studené vody či jemně osoleného mléka. Oba hovězí steaky o pokojové teplotě osolíme a opepříme, a dáme zatím stranou.
Brambory nakrájíme na tenké plátky a dáme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek, najemno nasekaný rozmarýn a lžíci olivového oleje. Osolíme, opepříme a pořádně promícháme. Dáme péct do trouby předehřáté na 180°C na cca 15 minut (dokud se na bramborách nevytvoří hnědé puchýřky).
Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme lžíci másla a maso opečeme z každé strany cca 4 minuty. Vyjmeme, zabalíme do alobalu, a do pánve dáme druhou lžíci přepuštěného másla. Přidáme cibulku nakrájenou na jemno a restujeme, dokud nezesklovatí (cca 1 minutu). Přidáme houby, tymián, vinný ocet a restujeme ještě 2 minuty.
Hotový steak nakrájíme na plátky. Podáváme s restovanými houbami a opečenými bramborami.
Zdroj:Fitrecepty