Svou profesí navazujete na dlouholetou tradici vazaček smutečních věnců a květin. Co vás vedlo k tomu vybrat si právě toto odvětví?

„Květiny a jejich aranžování byly odjakživa můj koníček. Kdysi jsem našla inzerát na tuto pozici, a i když jsem věděla, že to není snadná práce, neváhala jsem. Teď jsem v naší vazárně již desátým rokem. Za tu dobu už mi rukama prošly tisíce smutečních květin a věnců."

V rámci své profese se ale nevěnujete jen květinám pohřebním. Kdybyste měla srovnat tvorbu květiny klasické a smuteční, v čem je největší rozdíl?

„Samotné výrobě se věnuje vždy stejná péče. Nezáleží, zda děláte smuteční květiny na půlhodinový obřad, nebo svatební, kde jsou kytice vystavené na stolech celý den. Rozdíl je nejen v pracovním postupu, ale také třeba v používaných odrůdách květin. Smuteční dekorace jsou také obecně poměrně velké a manipulace s nimi není vždy snadná."

Nedílnou součástí smuteční květiny je stuha s posledním vzkazem. I její výroba patří do vašich rukou? Pokud ano, jak silně se vás dotýkají osobní vzkazy od pozůstalých?

„Ano, tiskneme i smuteční stuhy. Samotné stuhy se pak do kytic a věnců připevňují. Vzkazy jsou někdy opravdu smutné, ale člověk si to nesmí připouštět. Na druhou stranu jednu stuhu si pamatuji dodnes. Stálo na ní: „Mladá, krásná, žádoucí.“ 

Kolik času zabere výroba řekněme průměrně velkého smutečního věnce? Vždyť jde o manipulaci s velkým množstvím přírodního materiálu. Není to pro ženu náročné?

„Náročné to skutečně je. Na výrobu jednoho věnce se někdy spotřebuje i více než 20 kg chvojí. Záleží na jeho kvalitě. Větve se nastříhají na menší a ty se pak vypichují do slaměného kruhu, který tvoří základ věnce. Do něj se pak na kolíkách vypichují jednotlivé květiny svázané drátky. Vyrobit takový věnec trvá zkušenému člověku přibližně dvě hodiny. Pamatuji si ale, že na začátku to bylo i třikrát déle."

Vaše květinářství nabízí rozmanitý výběr smutečních květin i věnců. Je nějaký oblíbený tvar či design, který se stal dlouhodobým favoritem vašich klientů?

„Takovým evergreenem jsou stále klasické smuteční věnce a kytice na položení. Na druhou stranu poslední dobou hodně roste obliba vypichovaných květinových aranžmá ve tvaru trojúhelníku či koule."

Setkala jste se s nějakým extravagantním požadavkem zákazníka?

„Takových už bylo hodně. Řídíme se heslem, že nic není nemožné, a tak už jsme z květin dělali nejrůznější tvary. Někdy i v měřítku 1:1. Byly tu hudební nástroje jako např. kytary, housle nebo heligonka. Také ale letadlo, kajak, házenkářská branka i s míčem nebo třeba metrový půllitr piva."

Po náročné práci je vaše tvorba ozdobou obřadů. Co se děje s květinovým aranžmá po posledním rozloučení? Jak dlouho například smuteční věnec vydrží?

„Jelikož je naše práce hodně propojená s pohřebnictvím, vím, že připravit zemřelého ke smutečnímu obřadu a zorganizovat obřad samotný není jednoduché. Pohřební služby odvádí mnoho práce, kterou ale nikdo nevidí. Naopak naše květiny jsou tím, co upoutá pozornost všech pozůstalých a co buď udělá, anebo naopak zkazí dojem z celého smutečního obřadu. Proto se smuteční květiny připravují s největší pečlivostí. Pro některé květiny používáme do věnců i ampulky s vodou – to zvyšuje jejich trvanlivost. Na druhou stranu tradiční věnce se dělají takzvaně nasucho a ty pak vydrží přibližně 24 hodin. Květiny ve floristické hmotě vydrží i několik dnů. Po obřadu si rodiny květinovou výzdobu často odnášejí na hrob. Pokud ne, obřadní síně vazbu likvidují."