Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chřestová sezóna: Naordinujte si zeleninu plnou zdraví!

/
  • Chřest je nejen výborný, ale skvěle se s ním i hubne.
    16. května 2017 ● 10:16

    Pokud jste ho zatím opomíjeli, neděláte dobře. Chřest je vynikající a hlavně velmi zdravá zelenina. Navíc je právě chřestová sezóna. Prozradíme, v čem všem vám může tato zelenina být prospěšná.

     

  • 1.

    Co dělá s naším tělem

    Obsahuje zejména velké množství betakarotenu, který je důležitý pro zrak ale i pokožku a je prevencí proti některým rakovinovým bujením. Dále s ním schroustáte kyselinu pantotenovou, velké množství kyseliny listové a vitamíny E a C a vitaminy skupiny B:

    thiamin (B1) - je v těle důležitý k růstu a obnově všech tělesných tkání, k látkové výměně, k produkci energie a metabolismu cukrů.

    riboflavin (B2) - je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů. Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu.

    pyridoxin (B6) - pomáhá při rozkladu a zužitkování bílkovin, cukrů a tuků z potravy. Působí preventivně proti nervovým onemocněním a zlepšuje náladu u depresí.

    niacin (B3) - působí při tvorbě energie v buňkách a ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů. Zajišťuje zdravou pokožku a správné fungování nervové soustavy, srdce a trávicího systému. Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru.

    biotin (H) – zajišťuje zdravou kůži, nehty a vlasy.

    Když budete vědět, jak na to, stane se chřest určitě vaší oblíbenou lahůdkou.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Má málo kalorií

    Chřesty jsou bílé, zelené a fialové a v kuchyni mají široké využití. Od oblíbené polévky, přes samostatná jídal (vynikající je chřest zapečený se sýrem), po přísadu do salátů či příloze k masu. Vynikající je i je uvařený ve slané vodě a na talíři přelitý horký máslem a posypaný sýrem.  Chřest je navíc vynikající potravinou pro dietáře. Je totiž výživný a má přitom minimum kalorií. Zpracování také není složité. Čerstvý zelený chřest není potřeba ani loupat, bílá chřest se oloupe škrabkou na brambory.

    Chřest zapečený se sýrem
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Jako afrodiziakum

    Chřest má i silné afrodiziakální účinky.  Je zeleninou, která má velice pozitivní vliv na naši celkovou vitalitu a svěžest a je jedním z osvědčených přírodních prostředků pro omlazení těla, osvěžení mysli a udržení dobré kondice.

    Před vařením chřest svažte do svazků a vařte s hlavičkami nad vodou, aby se vařily v páře.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy