Kdoule rostou na kdouloni, což je keř nebo menší strom. Ten u nás vykvétá později než ostatní ovocné stromy. Pochází totiž ze Střední Asie, kde jsou vyšší teploty. Daří se mu tedy jen v teplejších oblastech Čech a na jižní Moravě.

Naši zahradu pak může ozdobit bílými či růžovými květy. Na tomto stromě či keři pak vyrůstají žluté plody, které se vzhledově podobají trochu jablkům, i hruškám. I stromek menšího vzrůstu pak může mít veliké plody. Dříve bývaly kdouloně velmi populární. Se vzrůstající oblibou domácích zavařenin se však jeho sláva pomalu vrací.

Ale pozor při česání! Kdoule je snadné si splést s plody kdoulovce, okrasného keře, který kdouli připomíná. Jeho plody jsou ale výrazně menší. Chtěli byste si utrhnout kdouli přímo ze stromu a zakousnout se do ní? To raději nedělejte. Zkazili byste si chuť. Syrové kdoule jsou totiž tuhé, kyselé, trpce svíravé. Tyto vlastnosti se tepelnou úpravou ztrácejí, ale produkty z kdoulí je pak třeba přisladit.

Kdoule dozrávají na podzim, nejčastěji v září a říjnu. Zralá kdoule jde velmi dobře odtrhnout od stopky. Plody kdouloně jsou velmi zdravé. Obsahují pektin, kyseliny, slizy, deset procent cukrů, silice, třísloviny, provitamin A, vitamin C, skupinu vitaminu B, minerální látky – draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek. Často se vaří kdoulové marmelády nebo se plody krájí na lupínky a suší se v sušičkách ovoce při 40 – 50 °C.

Ve starověkém Řecku lidé věřili, že plody kdouloně působí jako afrodiziakum, protože patřila k rostlinám přiřčeným bohyni Afroditě. Darovaly se pak snoubencům jako znak plodnosti. Naše babičky pak kdoule ukládaly do prádelníků, protože věděly, že krásně provoní prádlo. Před zpracováním kdoulí je nutné odstranit semena, protože obsahují toxický amygdalin.

Kdoulová maska

2 čerstvé kdoule, 200 ml 50 % alkoholu

Kdoule oloupeme a dužninu nakrájíme. Poté plátky kdoule vložíme do sklenice a zalijeme alkoholem. Necháme odstát nejméně 14 dní a poté slijeme přes sítko. Na pleť pak aplikujeme vatičkou a po ošetření postižených míst obličej omyjeme teplou vodou a naneseme krém.

Kdoulová marmeláda

2 kg zralých kdoulí, 1 kg cukru, 1 balíček želírovacího přípravku.

Dva kilogramy zralých kdoulí omyjeme, přepůlíme a vyklepeme hnědá semínka. Ovoce nakrájíme, podlijeme skleničkou vody a pod pokličkou podusíme. Vzniklou hmotu pak pasírujeme přes síto. Slupky a jaderníky vyhodíme. Asi kilo a půl protlaku získaného protlaku znovu přivedeme k varu. Přisypeme kilogram cukru s rozmíchaným jedním balíčkem želírovacího přípravku. Po přidání cukru se hmota vyčistí do čiré jantarové barvy. Ještě vřelé opatrně plníme do sklenic, překlopíme na víčka. Marmeláda z kdoulí má typickou silnou sladkokyselou chuť a jedinečné aroma.

Domácí kdoulový likér

1 l kdoulové šťávy (vylisujete v odšťavňovači), ½ kg cukru, 1 l konzumního lihu, ½ lžičky hřebíčku, ½ lžičky skořice.

Zralé kdoule omyjeme a zbavíme jader. Vložíme do odšťavňovače a vylisujeme jeden litr šťávy. Ve skleněné nebo porcelánové nádobě s víkem necháme den odstát až mírně nakvasí. Že čtyř decilitrů vody svaříme s cukrem, abychom získali cukerný sirup. Ten pak smícháme s odstátým moštem, lihem a půl litrem vody, hřebíčkem a skořicí. Macerujeme šest týdnů. Nakonec pak roztok přečistíme přes filtrační papír a přelijeme do lahví.

Fotogalerie
4 fotografie