Když za ovoce zaskakuje jen aroma. Naučte se rozlišit jogurt od náhražky
Opravdu si v obchodě kupujete jogurty? V regálech na vás často číhají jenom jejich náhražky v podobě různých krémů a dezertů, které jsou jim podobné. Přečtěte si dobře složení toho, co dáváte do košíku. A my vám poradíme, na co si dát pozor.
Při výrobě neochucených (bílých) jogurtů mohou být použity pouze složky pocházející z mléka. Nesmí být přidány žádné přídavné látky. Nikdy tedy nesmí být použit například škrob, želatina či jiná zahušťovadla.
Jogurty je možné vyrobit kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsí za pomoci stanovených mikroorganismů. V návaznosti na použitou vstupní surovinu pak kolísá obsah tuku (bílý jogurt má více než tři procenta tuku, smetanový jogurt má více než 10 procent tuku).
„Je důležité všímat si, zda kupuji skutečně jogurt, nebo výrobek označený jinak, avšak obalem i umístěním v regálech obchodů podobný jogurtům, jako jsou různé ‚smetanové krémy‘ nebo ‚mléčné dezerty‘ apod. – ty už nemusí plnit parametry jogurtů,“ upozorňuje tisková mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.
Pozor na ochucené jogurty
„Pozorní byste měli být především u ochucených jogurtů. Zde je nutné vždy uvést podíl ovocné složky (např. jahody). Pokud je obal označen slovy ‚s příchutí…‘, je ovocná složka nahrazena aromatem,“ uvedla Ježková.
V případě, že je jiný mléčný výrobek než jogurt označen jako „jogurtový“, musí obsahovat nejméně 50 procent jogurtu.
Jak se značí jogurt?
Na etiketě jsou dále uvedeny povinné údaje jako například označení typu obalu apod. Naopak k dobrovolným údajům na etiketě patří čárový kód, díky kterému lze zjistit zemi původu výrobce nebo způsob užití daného zboží.
Od konce roku 2016 bude povinné uvádět tabulku výživových údajů.