Před třiceti lety vyrostl u Lučního rybníka velmi vzácný hřib moravský a pro mykology to byl signál, že zdejší lokalita by byla zajímavá pro výzkum hub. V roce 1988 tak vznikla Národní přírodní památka Luční. „Za dobu, co rezervace funguje, jsme zde napočítali 411 druhů hub, z toho 32 hřibovitých včetně velmi chráněného druhu hřibu moravského,“ uvedl správce rezervace Pavel Špinar.

V rezervaci je samozřejmě zakázáno houby sbírat, jejich růst správce pečlivě zaznamenává. „Ze začátku jsme měli s houbaři problémy, ale lidé z okolních vesnic vzali rychle rezervaci za svou. Navíc nám pomáhají i hlídky strážníků,“ uvedl Špinar.
Liška obecná červům nechutná
Žlutá až oranžová barva a charakteristické »lišty« pod kloboukem jsou jasným znakem lišky obecné. Houbaři ji mají rádi i proto, že takřka nečerviví. Daří se jí v listnatých i jehličnatých lesech od konce června až do mrazíků a navíc roste pěkně pospolu s dalšími liškami. Kdo ji najde, neodchází tak z lesa s poloprázdným košíkem. Lišky se navíc považují za detektor čistoty životního prostředí. Dobrou zprávou proto je, že se začínají v lesích objevovat čím dál hojněji.Recept: Paštika z lišek
Co potřebujeme: ½ kg čerstvých lišek, 2 větší cibule, trochu tymiánu, petrželovou nebo celerovou nať, dvě lžíce červeného vína, 80 g másla, sůl, mletý pepř, trochu vody na počáteční podlití.
Příprava: Nakrájenou cibuli udusíme na másle a přidáme drobně nasekané lišky. Stále mícháme a dusíme 10 minut. Pak přidáme ostatní přísady a držíme na ohni, dokud se voda neodpaří a nevznikne hustá pasta. Můžeme ji tvarovat, je vynikající jako nádivka drůbeže nebo na topinky.