Houby potřebují ke svému růstu vlhko a teplo, takže pokud se z lesů páří, je velmi pravděpodobné, že houby porostou. Ovšem ne hned druhý den! Musíme jim dát čas, aby mohly vůbec vyrůst. Blesk navíc udělal experiment a celých 24 hodin u jednoho z hříbků hlídkoval.

Jak dlouho roste houba, na to není žádná jasná dopověď. Záleží na jejím druhu, počasí a na spoustě dalších faktorů. „Houba potřebuje k růstu vlhko, teplo čili takové to zapařeno. Rčení, že když se kouří z lesů, tak porostou houby, rozhodně platí, ale ty houby musí mít také čas vyrůst. Například hříbek roste 10 dní,“ vysvětlil správce  mykologické rezervace NPP Luční Pavel Špinar.

Houba ale není rajče, abychom pouhým okem viděli, jak se zvětšuje. V prvních několika dnech totiž roste pod zemí a plodnice tu může dorůst i do váhy několika deka než vůbec prorazí na povrch. Lehce se tak může stát, že na místě, kde jste nic nenašli, za dva dny seberete krásný hříbek. Asi také proto mají lidé mylný dojem, že houby vyrostou hned jak zaprší, prostě jako z vody.

Král lesa: Hřib smrkový

Extáze! To prožívá houbař, když najde v lese hřib smrkový. Majestátní houba se dokonce nazývá králem houbařské říše. Patří mezi bílé hříbky a má lahodnou chuť po oříškách. Je to »společenská houba«, roste nejčastěji od srpna do října a kolem sebe má většinou i několik bratříčků. Hřib smrkový může míž až 20 cm klobouk v průměru a když přežije nájezdy houbařů, vyroste až do hmotnosti 1 kila!

Tip: Neroste jen pod smrky, ale i borovicemi, duby, buky, břízami a nejvíce se mu daří v jižních Čechách.

Recept:  Bílá omáčka ze smrkových hřibů

Hřib smrkový  patří mezi bílé hříbky a má lahodnou chuť po oříškách. Je to »společenská houba«, roste nejčastěji do srpna do října a kolem sebe má většinou i několik bratříčků. Hřib smrkový může míž až 20 cm klobouk v průměru a když přežije nájezdy houbařů, vyroste až do hmotnosti 1 kila!
Co potřebujeme: 500 g hřibů, větší cibuli, drcený kmín, pepř, sádlo, 3 dcl smetany, lžíci mouky, ocet

Příprava: Na sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby, drcený kmín. Dusíme a podléváme vodou, cca 3dcl. Když houby změknou, dochutíme je solí a pepřem. Zalijeme smetanou s rozšlehanou moukou a pak přidáme podle chuti ocet nebo citronovou šťávu. Labužníci místo toho dávají vodu z kysaného zelí.

Lesy jsou plné masáků, suchohřibů, praváků a klouzků

Houbaři na jihu Čech o houby zakopávají

Lesy na jihu Čech jsou v obležení houbařů. V posledních deseti dnech pro ně nastaly žně. O houby doslova zakopávají na každém kroku.

 Tak to už tu dlouho nebylo! Vlhké počasí, déšť a teplo připravily houbám ideální podmínky pro růst. Obzvlášť po posledním dešti vzali houbaři na jihu Čech lesy útokem. Na auta sběračů zaparkovaná u lesa tak bylo možné narazit o víkendu prakticky kdekoliv.

Vmžiku plné košíky

 

Lucinka Hrušková chodí na houby moc ráda
„Houby nejím, ale do lesa chodím strašně rád. Našli jsme s taťkou za hodinu a půl tři plné košíky a byli mezi nimi i pořádní mackové,“ pochlubil se Blesku šestiletý Sam Drančák ze Strakonic. V košíku měl masáky, praváky, suchohřiby, klouzky a bedly.

Příležitost, udělat si dobrou smaženici a polévku si nenechala ujít ani Eva Hrušková z Prahy, která tráví léto na jihu Čech. „Byly jsme s dcerou v lese u Brus na Písecku a máme košík. Teď musí najít houby úplně každý. I smolař, co nemá štěstí. Stačí obejít stromy na hrázi nějakého rybníka a určitě něco najde,“ řekla houbařka.

Pozor na muchomůrky zelené

Podle odborníků vydrží počasí vhodné pro sběr hub i v nejbližších dnech. „Má být obdobně, tedy déšť a teplo a to houby milují. Teď je pro ně ta pravá chvíle. Další vlnu očekáváme koncem srpna a v září,“ potvrdila mykoložka Libuše Kotilová z Třeboně. Podle ní by si ale houbaři měli dát pozor na muchomůrku zelenou. „Už roste, přitom jedna plodnice usmrtí i dva lidi. Někdy ji lidé zamění s holubinkami,“ poznamenala Kotilová.

VÝZVA: Hledáme NEJhoubaře Česka! Chcete se pochlubit plnými košíky? Svá fota vkládejte na Facebook Blesk.cz

 

Fotogalerie
7 fotografií