Ethanol, který představuje alkoholovou složku piva, vína i destilátů, je ve své podstatě jed a jeho odbourání představuje pro lidský organismus velmi náročný proces. V jeho průběhu dochází ke zvýšeným ztrátám vody, minerálů a vitamínů a vznikají škodlivé látky jako například acetaldehyd, který je pro organismus toxičtější než samotný etanol.
„Právě deficit tělu potřebných látek a produkty látkové přeměny etanolu jsou příčinou únavy, bolestí hlavy, nevolnosti až zvracení, třesu a dalších příznaků kocoviny,“ vysvětluje Ludmila Mazylkinová, praktická lékařka společnosti Moje ambulance.
Pomůže tučnější jídlo
Dobrou zprávou je, že působení alkoholu můžeme ovlivnit ještě dříve, než přiložíme sklenku k ústům, a také během samotného popíjení. Alkoholické nápoje bychom neměli nikdy pít nalačno. „Ideální je, pokud před jejich konzumací sníme jídlo s vyšším obsahem tuků. Preventivně můžeme užít také potravinový doplněk s vyšším obsahem vitamínu C, nejlépe ve formě tablety s postupným uvolňováním,“ radí lékařka.
Alkohol nestřídejte
Abychom také předešli nestřídmému pití, je vhodné určit si maximální množství alkoholu, který se chystáme konzumovat. Ten by u mužů neměl překročit hranici 40 g čistého etanolu, což zhruba odpovídá dvěma pivům či dvoudecovým sklenicím vína, v případě žen by maximální dávka měla být o polovinu nižší.
„Platí také, že jednotlivé druhy alkoholických nápojů bychom neměli kombinovat, konzumace by měla být pozvolná a drinky bychom měli prokládat pitím čisté nebo minerální vody,“ upozorňuje Ludmila Mazylkinová.
Pokud to ale přece jen přeženeme, je podle ní pro zmírnění kocoviny důležité především doplnit chybějící tekutiny, minerály a vitamíny, zejména vitamín C a komplex vitamínů B, a také energii. Vhodným nápojem jsou takzvané rehydratační roztoky, které kromě minerálů obsahují také glukózu pro rychlé dodání potřebné energie, slazené minerálky nebo bylinkové čaje s medem.
Kávu spíše ne
„Co se týká vhodných a nevhodných potravin, rozhodně doporučuji vyhnout se alespoň zpočátku pití kávy, která může podráždit už tak neklidný žaludek. Ideální lehčí snídani představuje například banán, který je skvělým zdrojem energie, vitamínů i minerálů včetně draslíku. Vydatnější a oblíbenou alternativou jsou pak míchaná vejce nebo vývar,“ radí lékařka.
Kromě již zmíněných následků narušuje konzumace alkoholu také kvalitu a hloubku spánku. Pro rychlé zotavení z kocoviny bychom se proto měli i dostatečně prospat.
Výpadky léků byly a budou. Ředitel SÚKL pro Blesk: Jsou antibiotika a jak to vypadá s příplatky za léky?

S léky opatrně
Lehčí bolesti hlavy při kocovině obvykle odezní po dostatečném doplnění chybějících tekutin, minerálů, vitamínů a energie. Můžeme si ale pomoci i některými léky?
„Pokud se bez tabletek proti bolesti neobejdeme, jsou přípravky s ibuprofenem relativně vhodnou volbou. Měli bychom si nicméně být vědomi vyššího rizika nežádoucích účinků, jako je narušení žaludeční sliznice, a rozhodně bychom neměli překračovat doporučené dávkování.
Naopak léčiva obsahující paracetamol jsou pro užití během kocoviny zcela nevhodná. Kombinace alkoholu a paracetamolu výrazně zvyšuje zatížení jater a může přivodit jejich závažné a nevratné poškození,“ uzavírá Ludmila Mazylkinová.
Osvědčené triky našich předků
Vypijte sklenici okurkového nálevu
Okurkový nálev obsahuje vodu, minerály a kyselinu octovou, která pomáhá zmírnit nevolnost.
Poctivý vývar
Silný kuřecí nebo hovězí vývar dodá tělu potřebné živiny a pomůže rehydratovat organismus.
Kysané zelí nebo kefír
Fermentované potraviny bohaté na probiotika podporují regeneraci trávicího systému.
Zázvorový čaj
Zázvor je známý svými protizánětlivými a zklidňujícími účinky na žaludek. Připravte si čaj ze zázvoru, citronu a medu.
Med s citronem
Med obsahuje fruktózu, která může pomoci tělu rychleji odbourat alkohol.
Prevence je lepší než léčba
1. Nikdy nepijte nalačno
Konzumace alkoholu na prázdný žaludek urychluje jeho vstřebávání. Dejte si předem tučné jídlo, které zpomalí vstřebávání alkoholu.
2. Dodržujte pravidlo „1:1“
Po každé skleničce alkoholu vypijte sklenici vody. To pomáhá předejít dehydrataci.
3. Vyhněte se sladkým alkoholickým nápojům
Slazené koktejly zvyšují riziko prudkých změn hladiny cukru v krvi a mohou zhoršit průběh kocoviny.
4. Střídejte typy alkoholů s rozvahou
Kombinace různých druhů alkoholu může zvýšit pravděpodobnost nepříjemných následků.
Tipy na nealkoholické drinky na Silvestra Videohub