Pesticidy se k hubení škůdců nepoužívají jen na polích a zahradách, ale také k odpuzování hmyzu nebo ve formě dezinfekčních prostředků. Mnoho z nich je dokonce povoleno k použití v ekologickém zemědělství.

Zbytky pesticidů se však někdy vyskytují i v potravinách a mohou být našemu zdraví škodlivé, pokud dlouhodobě překračují limit přijatelného denního příjmu. Blesk o tom loni na podzim informoval ve svém spotřebitelském testu černých čajů. „Samozřejmě víme, jaká zdravotní rizika mohou přinést konkrétní látky - pesticidy, jenže do potravinového řetězce se tyto látky v čisté formě už nedostanou,“ upřesňuje Michaela Smolková z blogu Umíme jíst.

Jak se ale při koupi ovoce a zeleniny z obchodu nespálit? Jak s takovými potravinami zacházet? Některé výzkumy podle Michaely Smolkové skutečně potvrzují, že namáčení ovoce a zeleniny v roztoku vody s octem, sodou či solí odstraňuje některé druhy pesticidů účinněji než voda.

„Ano, tato metoda funguje, ale jen na některé druhy pesticidů. V těchto studiích však nebyl zahrnut důležitý fakt, a to, jakým způsobem ovlivňuje tato metoda čištění nutriční hodnotu plodů. Navíc v uváděných výzkumech se často pracuje s pesticidy, které se v Česku nepoužívají. Takové studie jsou tedy pro nás bezpředmětné,“ upozorňuje odbornice. Evropská unie a obzvlášť Česká republika navíc podle ní patří k oblastem s nejnižší spotřebou pesticidů na světě, čemuž odpovídají také výsledky monitoringu zbytků pesticidů v potravinách. Jejich použití je také přísně regulováno.

Myjte, loupejte, blanšírujte

„V našich podmínkách (ČR, EU) jsou schválené pouze takové pesticidy, které z plodů odstraníte důkladným omytím proudem pitné vody a dočištěním hadříkem či jemným kartáčkem,“ vysvětluje Michaela Smolková.

Dalším způsobem, kterým můžeme maximálně snížit obsah zbytků pesticidů v plodech, je jejich loupání. „Bohužel však společně s pesticidy tímto odstraníme větší množství vitamínů a vlákniny,“ upozorňuje.

Dalším možným způsobem je blanšírování, kdy zeleninu či ovoce krátce povaříme a pak je prudce zchladíme ve studené či ledové vodě. „Díky tomuto postupu se potlačí aktivita mikroorganismů, odstraní se zbytky pesticidů, prodlouží se trvanlivost zeleniny, ale chuť i vitamíny zůstanou z velké části zachovány,“ radí Michaela Smolková.

Myčka ne!

Naopak nejšílenější způsob je využít k ochraně před jedy myčku. „V poslední době na mě vyskakují populární videa o tom, jak se účinně zbavit pesticidů, kdy influencerky doporučují mýt ovoce a zeleninu v myčce. Což je samozřejmě nesmysl. Když pominu fakt, že si tímto můžete odrovnat myčku, znehodnotíte si tím i ovoce a zeleninu. Většina programů nabízí teploty mytí od 45 °C nahoru, taková teplota už má na ztrátu živin negativní vliv,“ vysvětluje Michaela Smolková.

Pokud byste takto umyli plody, musíte je také co nejdříve zkonzumovat, protože by se vám brzy zkazily. „Mytím odstraníte z povrchu přirozený film, který chrání plody před hnitím a plesnivěním,“ dodává.

Podle Michaely Smolkové bychom si měli vybírat především lokální české ovoce a zeleninu, případně zahraniční v bio kvalitě. Na pozoru bychom se měli mít u produktů, které k nám cestovaly přes půl světa.

SZPI zveřejňuje na svém webu pravidelné výsledky kontrol nadlimitního množství pesticidů v potravinách. Nejčastější záchyty jsou v podobě exotického ovoce, bylinek, koření a čajů ze zemí, jako je Thajsko, Kambodža, Čína či Turecko,“ uzavírá.

 

Video
Video se připravuje ...

Šéfka ovocnářů o mrazivé katastrofě: Zničené je úplně všechno. Jak zdraží ovoce v Česku? Bára Holá

Fotogalerie
6 fotografií