Nejoblíbenější je asi metoda 16:8, která je známá také jako takzvaná 8hodinová dieta. Při této variantě se člověk denně postí 16 hodin v kuse. Ve zbývajících osmi hodinách si dá dvě jídla.

Jenže premiér Británie si stravovací režim upravil podle svého. Drží přerušovaný půst vždy od nedělního odpoledne do úterního rána, tedy cca 36 hodin hladovění. „A po zbytek týdne si můžu dopřávat všechny ty sladké dobroty, které mám rád,“ řekl Rishi Sunak BBC News. Je však tento postup zdravý? Na to se Blesk zeptal předních odborníků na výživu.

Jde o další módní záležitost

„Naše výsledky u dlouhodobého dodržování přerušovaného půstu jsou velmi rozporuplné, ve většině je tato cesta neúspěšná a vede nakonec k nárůstu tělesné hmotnosti. Aby tato metoda měla smysl, musí být doprovázena celkovou změnou životního stylu, správným výběrem potravin a celkovým složením stravy,“ vysvětluje RNDr. Pavel Suchánek, odborný garant nutričních poraden FitBee a dodává:

„Navíc je potřeba tuto změnu podpořit vhodnou a pravidelnou pohybovou aktivitou. Výsledkem přerušovaného půstu je sice pokles hmotnosti, ale zejména díky odvodnění a ztrátě aktivní svalové hmoty. A to není vhodné a zdraví prospěšné, navíc z dlouhodobého hlediska to vede k jojo efektu.“

Metoda půstu není vhodná pro každého

Podle nutriční terapeutky Věry Boháčové z Fóra zdravé výživy tyto půsty nejsou vhodné úplně pro všechny. „Je třeba mít na paměti, že může chybět energie, ne všichni snáší půsty dobře psychicky. Jsou navíc skupiny osob, pro které je takový způsob režimu vyloženě nevhodný – děti, dospívající, těhotné a kojící ženy, osoby, které musí dodržovat pravidelnou stravu díky dietnímu režimu (např. diabetici) či lidé pravidelně užívající léky, které je např. nutné konzumovat po jídle. A jako nejšťastnější nevidím ani argument, že když držím 36 hodin půst, pak si po zbytek týdne mohu dopřávat »vše sladké, co mám rád«.“

 

Video
Video se připravuje ...

Andrea Jakešová: Přerušovaný půst Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
8 fotografií