BUĎTE PŘIPRAVENI

Myšlenkám na možné nehody a úrazy se pochopitelně raději vyhýbáme. Přesto je ale dobré být na takové situace předem připravený. „Být vybavený potřebnými znalostmi a mít po ruce domácí lékárničku nám pomůže zachovat si klid v kritických okamžicích, což je pro správné poskytnutí první pomoci nesmírně důležité,“ říká MUDr. Ludmila Mazylkinová.

INTENZIVNĚ CHLAĎTE

Všeobecným cílem první pomoci je snížit účinek tepla na šíření poškození, zabránit infekci a zmírnit bolest. Nejdříve je nutné ukončit působení zdroje tepla. Popálené místo je nezbytné začít ihned chladit. Při větších popáleninách je ale třeba dbát i na zabránění podchlazení ostatních, nezasažených částí těla.

 „Chlazením zabráníme dalšímu šíření tepla tkáněmi, což by vedlo k rozsáhlejšímu i hlubšímu poškození,“ vysvětluje MUDr. Mazylkinová. „Chladíme vždy proudem studené, čisté vody, alespoň po dobu 20 minut,“ upřesňuje lékařka. Popálená tkáň snadno otéká. Pokud je to třeba, měli bychom z ní také odstranit všechny šperky i úzký oděv (tento nestrháváme, ale odstřihneme či nějak jinak uvolníme).

Takto ne!

Popáleniny nikdy nechladíme ledem, poranění bychom tím naopak zhoršili. Stejně tak v této fázi nepoužíváme k čištění dezinfekci, ani místa neošetřujeme mastmi nebo krémy. Ze závažnějších popálenin nikdy neodstraňujeme přiškvařené textilie nebo doplňky. Postižená místa jsou náchylná ke vstupu infekce, dotýkáme se jich proto co nejméně.

Ochlazené popálené místo můžeme zakrýt například nepřilnavým obvazem, mikrotenovým sáčkem, potravinářskou folií. Klasický obvaz by se na ránu přilepil a jeho odstraňování by způsobilo další poranění a zvýšilo tím riziko infekce.

KDY VOLAT ZÁCHRANNOU SLUŽBU

Závažnost zranění se posuzuje podle řady faktorů, jako je místo popálení, jeho rozsah a hloubka, věk poraněného i jeho zdravotní stav. Existují ale situace, kdy je třeba neprodleně kontaktovat zdravotníky.

„To se týká především popálenin hlavy a krku, u kterých mohlo dojít k popálení dýchacích cest, nebo v oblasti genitálií. Stejně tak vyžadují okamžitou odbornou pomoc všechny popáleniny u dětí do dvou let věku nebo u seniorů,“ upozorňuje MUDr. Mazylkinová.

V ostatních případech se řídíme hloubkou a rozsahem poranění. „Popáleniny se podle hloubky rozdělují do čtyř stupňů, přičemž domácí ošetření je vhodné pouze při menších popáleninách prvního stupně – tedy pokud poškození zasáhlo pouze pokožku. V takovém případě je pokožka zarudlá, oteklá a citlivá, ale ještě se neobjevují puchýře,“ popisuje lékařka.

Pokud ale popálenina prvního stupně přesahuje rozsahem velikost dvou dlaní poraněného, je vždy třeba převoz do zdravotnického zařízení.

Při velmi drobném rozsahu je možné v domácím prostředí zvládnout také popáleniny druhého stupně. Ty zasahují už do škáry a vyznačují se tvorbou puchýřů.

Ostatní popáleniny druhého stupně, stejně jako popáleniny třetího a čtvrtého stupně, u kterých poranění získává šedobílou, nahnědlou, nažloutlou, nebo dokonce černou barvu, vyžadují rychlý transport do nemocnice.

JAK NA DOMÁCÍ OŠETŘENÍ

Lehké popáleniny – tedy zranění prvního stupně o rozsahu menším než dvou dlaní, nebo velmi drobná popálení druhého stupně, můžeme po vydatném chlazení očistit nepálivou dezinfekcí a natřít hydratačním přípravkem nebo speciálním gelem pro ošetření popálenin. Pokud se na kůži objeví puchýře, nikdy je nepropichujeme, abychom nezvýšili riziko infekce.

„Ránu je nezbytné pravidelně kontrolovat a v případě jakýchkoli obtíží nebo pochybností vyhledat lékaře. Platí totiž, že jakékoli komplikace se řeší snáz, pokud se řeší včas,“ připomíná MUDr. Mazylkinová.

 

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Neumannová: Štědrý večer bude na Šumavě! Reinischova