Před dvěma lety paní Monika čekala jednovaječná dvojčátka, doma už s manželem, který byl profesionálním hasičem, měli starší dcerku Julinku (9). Všichni si mysleli, že mají před sebou krásnou životní etapu.

Operace v děloze

„Těhotenství bylo bohužel od začátku rizikové a kvůli transfuznímu syndromu bylo nutné, aby dvojčátka ještě v děloze podstoupila operaci, jinak by nepřežila. O dva měsíce později ve 25 TT museli lékaři kvůli preeklampsii a ohrožení mého života těhotenství ukončit císařským řezem,“ vzpomíná na těžké okamžiky maminka dnes ročních sestřiček Laury a Klaudie.

Prognózy ale tehdy byly nejisté, vždyť holčičky vážily pouhých 490 a 620 gramů. Rodinu čekaly tři měsíce obav o život a zdraví dvojčat, ale díky lékařům a celému zdravotnímu týmu ve Fakultní nemocnici v Ostravě se podařil zázrak. Nakonec byly obě holčičky po dlouhých 99 dnech propuštěny domů….

Rodinné štěstí trvalo ale pouhé dva týdny. Tatínek holčiček Čestmír se necítil nějakou dobu dobře a po návštěvě lékaře se dozvěděl zdrcující zprávu – má zhoubný nádor na slinivce. „Celou dobu věřil, že i přes velmi špatnou prognózu bude jeho léčba úspěšná a on svůj boj vyhraje. Podstoupil velice náročnou operaci a po dlouhých měsících v nemocnici mohl začít s chemoterapií,“ popisuje paní Monika.

Tatínek Moniky odešel na nádor mozku

V té době však přišla další krutá rána, milovanému tatínkovi Moniky bylo zjištěno onkologické onemocnění, nádor na mozku. Zemřel po třech měsících. Celá rodina po pohřbu doufala, že je špatným zprávám konec.

Máte jen pár dní...

Čestmír mezi chemoterapiemi pomáhal s péčí o dcerky a užíval si čas s rodinou, kterého však už nezbývalo mnoho. Po kontrolním vyšetření se letos 9. října dozvěděl, že léčba nezabírá a zbývá mu jen pár dní života… Těch pár dní osud nakonec vyměřil na tři týdny, svůj boj milovaný tatínek prohrál po 11 měsících na konci října.

„Za celou dobu jsme jej neslyšeli stěžovat si, ať už na bolest, nebo nepřízeň osudu. Byl do poslední chvíle optimistou a svým přístupem držel všechny kolem sebe,“ vzpomínají na pana Čestmíra jeho přátelé, kteří pro Moniku a tři děti založili sbírku na dobročinné platformě Donio.

Pomůžeme?

Monika, která je na rodičovské dovolené, totiž právě stojí před výzvou vychovat sama tři děti a finančně je zabezpečit. Její poslední rok se točil kolem návštěv nemocnice. Několikrát denně dojížděla za dcerami na JIP, poté za umírajícím tatínkem a nakonec za manželem, kterému byla do poslední chvíle obrovskou oporou.

„I když je to silná žena, a stále říká, že jsou lidé, kteří potřebují pomoc více než ony, my víme, že její dcerky si ji zaslouží také. Finance budou použity na běžný chod domácnosti, na neodkladné opravy domova, který pro ně tatínek Česťa s láskou vybudoval a na potřeby a vzdělání dětí. Ze srdce děkujeme za každý zaslaný příspěvek,“ uzavírají přátelé paní Moniky.

Děvčátka teď musí vyrůstat bez svého tatínka.
Autor: Archiv rodiny

Většina pacientů umírá

Karcinom slinivky břišní je onemocnění, které patří k nejzákeřnějším typům rakoviny. V Česku je každoročně diagnostikováno 2 400 nových případů, především u mužů, více než 87 % nemocných na tuto nemoc zemře. Příznaky se objevují až v pozdějších stadiích, návštěva lékaře tak zpravidla přichází pozdě. Onemocnění se vrací i po úspěšné operaci a chemoterapii. 

Varujícími příznaky jsou bolest v nadbřišku, neobjasnitelné bolesti zad, nevolnost, nechutenství a s ním spojený neobvyklý váhový úbytek, projevy neinfekční žloutenky, jílovitá, průjmovitá stolice, záněty žil, které se opakují bez zjevného důvodu, nově vzniklý diabetes 2. typu.

 

Video
Video se připravuje ...

HPV, žloutenka či žaludeční vředy? Onkolog Hajdúch varuje: Rakovinu způsobují i infekce Pavlína Horáková

Fotogalerie
12 fotografií