Podle údajů Státního zdravotního ústavu lékaři od letošního ledna do konce října odhalili deset nových případů nákazy. Jedním z nich je právě Kateřina.  Příznaky se u lidí přitom mohou projevit 5 až 15 let po infekci. Zdravotní následky ale potom mohou být fatální.  

Potíže u mladé ženy začaly bolestí v pravém boku, což přikládala běhání. „Bolelo to ale i v klidu, a tak jsem dojela na pohotovost do nemocnice, kde pro mě měli nepříjemný výsledek –ložisko na játrech o velikosti 9 krát 8 cm neznámého původu,“ popisuje pro Blesk paní Kateřina.

A v tu chvíli nastalo kolečko nejrůznějších vyšetření. Mladé ženě lékaři řekli, že jde buď o ztučnělá játra, nádor nebo hemangiom neboli nezhoubný nádor krevních cév. Protože ošetřující lékař se nejvíce přikláněl ke třetí verzi, objednal paní Kateřinu na CT vyšetření až za měsíc.

Léčba v IKEM

„S tím jsem se ale nemohla smířit, tak jsem hned druhý den jela s manželem do nemocnice. Naštěstí tam byla velmi milá lékařka, která se snažila najít termín dřív a také ho našla. Když vám totiž někdo řekne, že máte takhle velký nález na játrech, a vy ho hlavně cítíte a bolí vás, tak to chcete řešit hned,“ popisuje období nejistoty Kateřina.

Jasno nebylo ani po CT a magnetické rezonanci. Lékaři proto odeslali výsledky do pražského IKEM, kde mají s touto nákazou velké zkušenosti. „V IKEMu věděli hned, potvrdila se echinokokóza, tedy nákaza tasemnicí liščí,“ vypráví Kateřina, které lékaři také během týdne obstarali vhodné léky.

 „V játrech parazit připomíná zhoubný nádor. Může napadat plíce a další orgány,“ popsal přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM doc. MUDr. Jiří Froněk, Ph.D.  Lékaři v rámci léčby odstraní část jater nebo dokonce provedou jejich transplantaci.

V případě Kateřiny naštěstí transplantace nebyla nutná, stačila operace, kterou podstoupila před osmi týdny.  „Přišla jsem o tři čtvrtiny jater a žlučník, ale naštěstí jsem byla v dobré kondici a zdravá, takže jsem operaci zvládla dobře. Léky musím brát i nadále, stále není na sto procent vyhráno, ale pevně doufám, že se už žádné protilátky neprojeví,“ vysvětluje mladá žena.

Kateřinu stále trápí velká únava, která by měla odeznít, až játra dorostou.  Snaží se proto co nejvíce odpočívat a myslet pozitivně.  „Tahle zkušenost je nepřenositelná a těžko se někomu popisuje. Každý, kdo si prošel něčím takovým, ví, o čem mluvím, a kdo ne, tak je šťastný a já mu přeju, ať se ho nikdy nic takového netýká,“ uzavírá Kateřina.

Pozor na syrové lesní ovoce

Parazitální onemocnění přenášené tasemnicí liščí je sice ojedinělou, ale velmi závažnou chorobou napadající játra. Lidé se mohou nejčastěji nakazit konzumací syrového lesního ovoce infikovaného liščími výkaly.

Potíže pacientů jsou nespecifické jako únava, nevolnost, bolesti břicha, pouze vzácně je to horečka nebo žloutenka. Na nákazu často nemusí upozornit ani laboratorní nálezy. Nemoc dokáže odhalit CT vyšetření jater a odběr specifických protilátek v krvi. 

 „Prevencí onemocnění je pečlivé dodržování hygieny rukou – mytí rukou teplou vodou a mýdlem před manipulací s jídlem, po kontaktu se psem nebo kočkou. Lidé by neměli sbírat a jíst volně rostoucí ovoce nebo zeleninu sbíranou přímo ze země. Všechny volně sbírané potraviny by měly být před konzumací pečlivě omyty nebo uvařeny, vajíčka tasemnice se ničí varem, ale nikoliv zmrazením,“ vysvětluje vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu MUDr. Jan Kynčl, Ph.D.

 

Video
Video se připravuje ...

První transplantace jater od žijícího dárce dospělému příjemci proběhla v IKEM. IKEM

Fotogalerie
6 fotografií