Když se Martina dozvěděla diagnózu, promítl se jí v hlavě celý život. „Vždyť mám malé dítě, nemůže to být pravda,“ říkala si tehdy. Karcinom nebyl jen na čípku, ale také v uzlinách. Okamžitě začala náročná a vysilující léčba ve Fakultní nemocnici Olomouc. „Mám za sebou tři roky ozařování, včetně ozařování pod narkózou, a chemoterapii. Hned po první dávce mi vypadaly vlasy,“ popisuje Martina, která v nemocnici žila víc než doma.

Mladá máma dostala dokonce i biologickou léčbu, kterou schvaluje pojišťovna.  „Vkládala jsem do ní všechnu naději. Bohužel po roce mi začala spíše škodit než pomáhat a v tu dobu to přišlo. Dozvěděla jsem se, že už pro mě žádná léčba není,“ přiznává bolestnou věc. Mladá maminka je proto pouze v péči domácího hospice.

Dochází za ní sestra

„Každá minuta s dcerkou je pro mě dar, který už se nemusí opakovat. Zatím naštěstí ještě vnímám, v rámci bytu či malou procházku zvládnu, ale to se může změnit z minuty na minutu,“ ví Martina. Přímo do jejího bytu tak dojíždí zdravotní sestra z mobilního hospice Strom života, která jí tlumí bolesti. S péčí o Viktorku Martině pomáhají její rodiče. „Dcerka situaci snáší špatně, ale chápe to. Samozřejmě už je velká a v dnešní internetové době si sama vyhledá, co moje nemoc znamená, a má strach,“ říká.

Na pomoc mladé ženě a její dceři vznikla na dobročinné platformě Donio sbírka nazvaná Poslední dny. „Peníze ze sbírky by byly použity na základní potřeby jako vitaminy, věci pro dcerku, placení bydlení, nákupy jídla. Výhledově na hospic, kam budu umístěna, až nebudu zvládat doma,“ dodává Martina.

Prevencí je očkování

V Česku je rakovina děložního čípku sice na mírném ústupu díky preventivním kontrolám, problémem je ale stále její velmi vysoká smrtnost, protože asi u poloviny žen je zjištěna v pokročilém stadiu.

„Ročně v ČR onemocní přibližně 750 žen a asi 300 z nich na karcinom děložního čípku zemře. Paradoxem přitom je, že by tento typ rakoviny prakticky nemusel existovat. Známe jejího původce – HPV infekci, proti níž lze efektivně očkovat. A známa jsou i předrakovinová stadia, která je možné odhalit při preventivních kontrolách,“ vysvětluje prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D., zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK.

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 

Fotogalerie
6 fotografií