„V současné době stojíme na prahu pandemie demence, kterou dosud nedokážeme léčit. Změny v mozku související s demencí navozenou hypertenzí jsou nevratné. Pro mozek je věk vzniku vysokého tlaku zásadní: hypertenze, která se rozvine již v mládí, je spojena s horší prognózou než hypertenze v pozdním věku. Včasné zachycení a zahájení léčby a důsledná dlouhodobá kontrola může pokles kognitivních funkcí a demence zvrátit,“ říká prof. MUDr. Miroslav Souček, garant projektu Srdce v hlavě.

2050: 2x více nemocných

Populace celosvětově stárne, a tak dochází k nárůstu četných kognitivních poruch (problémy s pamětí, myšlením apod.). Odhaduje se, že do roku 2050 se počet pacientů s demencí u nás více než zdvojnásobí ze stávajících 180 000 na 400 000 případů.

„A k rozvoji demence přispívá i hypertenze, a to zvýšením tuhosti tepen v mozku. Jak vyplývá z klinického výzkumu, přítomnost vysokého tlaku ve středním věku zvyšuje riziko vzniku demence o 61 %. Jedinou cestou, jak jí zabránit, je včasná a důsledná léčba hypertenze už od mládí,“ říká MUDr. Miroslav Souček.

Co jsou kognitivní funkce

Tyto funkce člověku umožňují vnímat svět kolem sebe, jednat, reagovat, zvládat úkoly. Myšlenkové procesy dávají možnost učení, zapamatování, přizpůsobování se neustále se měnícím podmínkám. Kognitivní funkce zahrnují také koncentraci, pozornost, tvorbu řeči, rychlost myšlení, schopnost pochopení informací.

Negativní dopady

Pokud není vysoký tlak v mládí řádně kontrolován a léčen, může to mít negativní dopad nejen na srdce, ale i mozek, ledviny a cévy. Skoro polovina mladých pacientů s hypertenzí má ve věku 50 let poškozen jeden z těchto orgánů. Aby k tomu nedošlo, je potřeba nejprve změnit životní styl:

✔ zabránit tloustnutí

✔ jíst zdravě

✔ mít dostatek pohybu

✔ nekouřit

✔ pravidelně kontrolovat hodnoty krevního tlaku

✔ pokud to nestačí, je potřeba nasadit léčbu

Mozek jako cílový orgán

Mezi cílové orgány hypertenze patří cévy, srdce, ledviny, mozek a oči. Ve studii se 142 pacienty s hypertenzí ve věku nad 65 let bylo zjištěno poškození srdce u 21 %, poškození ledvin u 26 % a poškození mozku u 44 % zúčastněných.

 

Video
Video se připravuje ...

Neurochirurg o MMA. Co se děje s mozkem při úderech? A hazard při fackované isport.tv