Správný pitný režim

Většina žen v přechodu se hodně potí, a tím ztrácí nejen tekutiny, ale i důležité minerální látky. „A proto kromě obyčejné vody je vhodné pít i minerálky, které důležité látky do organismu doplní,“ doporučuje nutriční terapeutka Věra Boháčová. Podle ní by měl být příjem tekutin přibližně 35 ml/kg hmotnosti a den. Například při hmotnosti 80 kg se jedná přibližně o 2,8 litru tekutin.

„Nevhodná je právě teď v létě nadměrná konzumace alkoholu a kofeinu – tyto látky mohou posilovat návaly horka a výkyvy nálad. Alkohol spolu se slazenými nápoji také nevhodně zvyšuje příjem energie a vede k neúměrnému nárůstu tělesné hmotnosti,“ vysvětluje Věra Boháčová.

Letní vodnatá strava

Ideální »letní« jídlo je vodnaté ovoce a zelenina. Výborný je vychlazený meloun, borůvky, okurkový salát. Vhodné jsou i mléčné kysané výrobky jako nízkotučný jogurt či kefír. K obědu jsou ideální lehká jídla jako zeleninový salát obsahující např. hlávkový nebo ledový salát, lilek, okurku, rajčata nebo sóju. Je potřeba se vyhnout kořeněným jídlům, ta zvyšují teplotu těla, a tím se organismus více potí.

Outfit do vedra

Co se týče oblečení, syntetické materiály a oblečení tmavých barev nechte ve skříni. Nejlepší a i moderní jsou outfity ze lnu, bavlny, prodyšného mušelínu, vše ve světlém provedení.

Ochlazení i zvenčí

Ženy se také mohou v době veder ochlazovat vlažnou sprchou nebo koupáním v bazénu či rybníce. Také pomůže ručník namočený v chladné vodě a přiložený na krk nebo nohy ponořené do studené vody. Naopak dobře neudělá klimatizace, pocení totiž nezabrání a může způsobit nachlazení.

 

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí - Menopauza Videohub