V dospělosti už ale Mirka vyzkoušela všechny možné diety. Několikrát byla i úspěšná. Když jí bylo třicet, pomocí úpravy stravy a pohybu shodila 30 kilo, ale brzy nabrala ještě více zpět. Ve čtyřiceti šlo dolů 25 kilogramů a opět se dostavil jo-jo efekt.

Nemoci z obezity

„Uvědomovala jsem si jaké zdravotní komplikace obezita způsobuje. V rodině se objevila cukrovka, která způsobila amputaci nohy, další člen chodil na dialýzu, skoro všichni měli  silnou cukrovku,“ vypráví Mirka a dodává: „Tou jsem podle očekávání ve čtyřiceti onemocněla i já. Moje váha tehdy vyšplhala na 138 kilo.  Musela jsem udělat razantní rozhodnutí. Poradila jsem se s diabetoložkou a ta mně doporučila k pánům  profesorům obezitologům Štěpánu Svačinovi a Martinu  Matoulkovi ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.“

Operace a komplexní pomoc

Před rokem paní Mirka podstoupila řadu vyšetření, po konzultaci s psycholožkou i výživovou specialistkou se jí podařilo něco zhubnout a po poradě s lékaři se rozhodla pro bariatrickou operaci (zmenšení obsahu žaludku).

„Jsem tři čtvrtě roku po zákroku a mám 32 kilogramů dole. Chci samozřejmě v hubnutí dál pokračovat. A moc oceňuji a děkuji za pomoc oběma zmíněným lékařům. Poskytují naprosto bezvadnou následnou komplexní péči, která zahrnuje obezitologickou, nutriční i psychologickou podporu,“ pochvaluje si Mirka, pacientka Obezitologického centra XXL.

Pacienti s 200 a více kily nejsou vzácností!

Obezita v populaci stále roste. Zatímco dříve bývali raritou pacienti se 150 až 180 kily, dnes za odborníky VFN běžně přicházejí lidé s 200 a více kily. Hodnota extrémní obezity je BMI nad 40, v Česku tuto hranici překračuje přes 150 tisíc lidí. Obézních je již ale neuvěřitelných 30 % dospělých.

Efektivním řešením jsou bariatrické operace, které dokážou snížit nadbytečnou hmotnost až o 75 % a také zlepšit cukrovku, nebo ji dokonce »vyléčit«. VFN se navíc zapojila do programu XXL center a jako jedna z prvních nemocnic vybaví klíčové kliniky speciálními operačními stoly či lůžky pro morbidně obézní pacienty.

 

Video
Video se připravuje ...

„Zázračné injekce“ na hubnutí? Obezitoložka pro Blesk o tom, jak fungují a na co si dát pozor Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
6 fotografií