Potíže s pamětí

Výzkum mezi pacienty s kardiovaskulárními onemocněními nedávnou ukázal, že 44 % pacientů na své léky zapomíná, 8 % pak poměrně často. „Mějte o lécích přehled. Na viditelné místo si umístěte připravený seznam léků s dávkováním nebo používejte dávkovací krabičky. Pokud můžete, využijte moderní technologie, jako jsou různé aplikace, které vás na užívání léků upozorní,“ říká prof. MUDr. Miroslav Souček, garant projektu Srdce v hlavě.

Nebezpečné kombinace

Mnozí chodí kromě svého praktika i k dalším specialistům. „Například pacienti trpící hypertenzí by měli svého praktika a všechny specialisty vždy a přesně informovat, jaké léky užívají. Tím se výrazně sníží riziko předávkování. Nebezpečné také mohou být některé kombinace léků na snížení hladiny cholesterolu v krvi a některých antibiotik, které mohou vést k poškození svalových buněk,“ konstatuje MUDr. Souček.

Dobrat, či nedobrat?

Jakmile se pacientovi udělá lépe, často nedokončí předepsané užívání. Bakterie, které způsobily onemocnění, ale mohou v organismu stále přetrvávat a předčasné ukončení užívání léků může způsobit problém. Například může vést k návratu onemocnění a často s horšími příznaky. U všech léků, které berete, je proto důležité probrat se svým lékařem celkový léčebný plán a informovat se o všech rizicích, která jsou spojena i s nedobráním pilulek.

Skladování a trvanlivost

✔ Obvyklé teploty na skladování bývají často mezi 25 a 30 °C.

✔ Léky, které mají být v chladničce, uchovávejte v teplotě 2 – 8 °C.

✔ U léků na bolest nebo např. na alergie sledujte trvanlivost.

✔ Prošlé léky nevyhazujte do koše, odevzdejte je do lékárny.

✔ Mastičky a léky namíchané v lékárně mají krátkou trvanlivost.

Video
Video se připravuje ...

David (29) popisuje, jak antibiotická rezistence ovlivnila jeho život