Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

David (29) se nakazil bakterií odolnou vůči antibiotikům: 8 měsíců strávil v izolaci

Autor: ula - 
1. listopadu 2022
05:00

David (29) měl v roce 2017 úraz páteře a měl popáleniny na padesáti procentech těla. Během léčby na popáleninovém oddělení se mu udělala na spodní části zad proleženina, která se neustále zvětšovala a nehojila. Lékaři zjistili, že v ráně se uchytila bakterie MRSA, která je odolná vůči mnoha typům antibiotik. David putoval do izolace a následovalo 8 měsíců trápení, kdy bakterie opakovaně mizela a vracela se. Infekce podobným typem bakterií jsou velkým problémem ve zdravotnictví a mohou být život ohrožující.

Zhruba před sto lety byla objevena antibiotika. Představovala léky, které zachraňovaly životy. Později jsme je začali vnímat jako léky zkracující nemoci. Laický pohled člověka současnosti je, že nám pomáhají chránit naše pohodlí. Zvykli jsme si na ně jako na nástroj, který je k dispozici vždy, když je – a i když není – potřeba. A to je problém.

Nadužívání i nesprávné užívání antibiotik zvyšuje odolnost bakterií vůči jejich účinkům. A nejde o problém zanedbatelný, protože se týká celého světa. Antibiotická rezistence způsobuje stále větší obtíže při léčení různých druhů chorob, které mají za následek nezřídka i smrt pacienta. 

V proleženině se „usadila“ bakterie

David (29) říká, že se celý život snažil léčbě antibiotiky vyhýbat, protože měl povědomí o tom, že čím více se užívají, tím více jsou vůči nim bakterie odolnější. To ještě netušil, že sám zažije, jak

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.