Vše se zdálo být v pořádku, ale zanedlouho se znovu objevila bulka a koloběh léčby se opět zopakoval. I po několika sériích chemoterapií byl však výsledek špatný. „Od loňského roku jsem již na paliativní léčbě, protože nádor metastázoval a bohužel se ho již nedaří likvidovat,“ popisuje paní Jana.

„Paliativní léčba je vlastně léčba, která nevyléčí, ale prodlužuje život. Aktuálně mám krvácející rány, jak se nádor tlačí ven přes jizvy, takže si dělám třikrát denně převazy,“ vysvětluje pro Blesk maminka dvou školáků.

Měsíc léčby vyjde na 200 tisíc

Jedinou možností, která ještě zůstává, je podle Jany léčba léky s účinnou látkou tucatinib s podporou přírodní suplementace. „Tuto léčbu však již pojišťovna odmítla hradit,“ dodává Jana. Tablety na měsíční léčbu stojí 200 tisíc korun. 

„Lék může zabírat jenom tři měsíce, ale taky klidně tři roky,“ vysvětluje Jana, které první měsíc léčby zaplatil soused jejího dědečka. „Za to jsem mu nesmírně vděčná. Léky jsem tudíž již začala brát a doufám, že to trošku »cukne«, boule zmizí a rány se zahojí. Kdyby tento lék přestal fungovat, byla bych vděčná za jiný, který by opět mohl na chvíli pomoci. To už ale nechám osudu,“ uzavírá Jana.

Přátele a rodina se peníze na léčbu snaží vybrat pomocí dobročinné platformy Donio, kde jí zřídili sbírku. „Díky léčbě by mohla Jana dál bojovat s touto zákeřnou nemocí a měla naději, že bude co možná nejdéle se svou rodinou, která ji moc miluje,“ vysvětluje organizátorka sbírky Kateřina Zemánková.

 

Video
Video se připravuje ...

Video: Jak provádět samovyšetření prsu CNN

Fotogalerie
6 fotografií