Že by s mladší dcerkou Terezkou mělo být něco v nepořádku, nikdo nečekal. Těhotenství bylo totiž zcela bezproblémové a Radka už měla doma syna. Už na porodním sále se ale změnila atmosféra z přátelské a uvolněné na „zvláštní“. „Pamatuju si ticho, najednou se všichni začali pohybovat rychleji, na sále bylo víc a víc lidí a chyběl pláč. Pláč naší dcery,“ vzpomíná Radka Doudová.

Radka Dudová se s Terezkou účastnila soutěže Maminka roku 2018.

Video
Video se připravuje ...

Maminka hrdinka: Dneska už jsem se s postižením dcery smířila 

Terezka skončila na ARO v Praze, kde jí během hospitalizace udělali veškerá vyšetření a všechna dopadla dobře. Radce spadl kámen ze srdce a z nemocnice odcházela s tím, že budou muset „trochu cvičit“, ale všechno bude v pořádku. Jenže po propuštění z nemocnice přišla první neurologická kontrola.

Jako vyhrát Jackpot ve Sportce...

Už tenkrát pan doktor věděl, že Terezka nebude úplně zdravé dítě. Terezka se narodila s neurologickými obtížemi, jako dětská mozková obrna či reflux a trvalo dlouhé dva roky, než rodiče dostali název diagnózy a důvod, proč je holčička taková, jaká je. Terezka je výsledkem genetických vad obou rodičů.

„Pravděpodobnost onemocnění je přibližně stejně velká, jako možnost vyhrát Jackpot ve Sportce a v současné době jsme v Česku s touto diagnózou nejspíš jediná rodina,“ myslí si Radka.

Terezka je pro svou rodinu „začarovanou“ princeznou, protože nemluví a dokáže jen ležet. Rodiče se s tím ale už vyrovnali a svou dcerku milují. Spolu se svou holčičkou se Radka dokonce přihlásila do soutěže Maminka roku 2018, kterou vyhrála.

Maminka onemocněla rakovinou prsu

Utekly tři roky a život rodině zkomplikovala Radčina nemoc, která se projevila loni. „Mám za sebou chemoterapii i ozařování a budu brát zhruba 10 let léky kvůli umělému přechodu, protože můj nádor byl hormonální povahy. Každý měsíc také musím na injekci na ochranu vaječníků, protože jsem relativně mladá,“ popisuje Radka. Léky jí způsobují bolesti kostí a svalů, což je jejich nežádoucí účinek. I s tím je ale maminka dvou dětí smířená.

Sbírka na auto

Kvůli nemoci ovšem musela opustit svou práci zdravotní sestry a návrat do zaměstnání jí zatím její onkoložka nepovolila. Rodině tak chybí peníze. Proto pro ni vznikla na dobročinné platformě Donio sbírka. Výtěžek bude věnován na nové velké auto, díky kterému se Radka snáze dostane k lékaři a Terezka ve svém speciálním kočárku na rehabilitace. Peníze mohu být využity také na kompenzační pomůcky a terapie.

Fotogalerie
9 fotografií