Jako vše, i na první pohled jednoduché ukládání a uchování potravin má svá pravidla. Vhodným uložením předejdete nejen možným zdravotním potížím, ale i plýtvání.

Nejčastější postrach

Bakterie rodu Salmonela se nachází ve střevním traktu zvířat a do vnějšího prostředí se dostávají výkaly. Člověk se salmonelou může nakazit potravinami, které byly kontaminovány při jejich zpracování či přípravě. První příznaky se projeví většinou do 6 až 24 hodin, obvykle v podobě žaludečních křečí a průjmu, který trvá 4 až 7 dní.

Obvykle vede k celkové dehydrataci organismu. U některých lidí může být průběh závažnější. Nejúčinnější způsob, jak množení bakterií zamezit, je tepelná úprava surovin. Jako účinná teplota se uvádí alespoň 75 °C po dobu pěti minut.

Jak salmonelu poznám?

Pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků infekce salmonelou, kontaktujte svého lékaře...

• průjem a horečka nad 38 °C

• známky dehydratace

• krvavá stolice

• průjem, který trvá 3 nebo více dní bez zlepšení

• dlouhodobé zvracení, při kterém nemůžete udržet tekutiny

Teplota potravin rozhoduje

• podmiňuje rozvoj mikroorganismů, a to jak těch, které mají nepříznivé účinky na lidské zdraví, tak těch, které mají nepříznivé účinky na vlastnosti potravin (kažení)

• ovlivňuje většinu chemických reakcí, které vedou ke ztrátě kvality

• chlazení a mražení zpomalují oxidaci tukových látek, ale také růst bakterií

Jaká je prevence?

• Při vaření si po kontaktu se syrovým masem nebo drůbeží umyjte ruce, prkénka, náčiní a pracovní desku. Ruce si myjte i mezi manipulací s různými druhy potravin (například s masem a zeleninou).

• Čerstvou zeleninu a ovoce před konzumací důkladně omyjte.

• Vařte potraviny na doporučenou bezpečnou teplotu.

• Udržujte teplotu v chladničce pod 8 °C.

• Potraviny, které se mohou zkazit, uchovávejte v chladu.

• Čerstvé potraviny vložte do chladničky ihned po nákupu potravin.

• Nejezte ani nepijte potraviny obsahující syrová vejce nebo syrové (nepasterizované) mléko.

Pořádek dělá přátele

Ať už ve spíži, lednici či kuchyňské skříňce dodržujte pořádek. Jednou za čas své zásoby zkontrolujte. Skříňky a police otírejte, rozsypanou mouku smeťte. I tak prodlužujete životnost potravin. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.

Video
Video se připravuje ...

Porucha trávícího ústrojí. Co může způsobit častý průjem? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie