„Byl to ten nejúžasnější táta a milující manžel. Je mi hrozně líto, že jsme dostali tak málo času a už nestihneme vše, co jsme si plánovali,“ popsala paní Alice, která se s odchodem manžela nemůže smířit.

Její Mirek, se kterým vychovávala Tomáše (18) a Míšu (9), se loni v listopadu nakazil covidem a průběh byl velmi těžký. „Musel být hospitalizován a připojen na mimotělní oběh. Pak strávil dlouhé měsíce v rehabilitačním centru. Tam jej učili znovu chodit, jíst, sedět. Cílem rehabilitací bylo přibrat ztracených třicet kilo, nabrat svalovou hmotu a získat zpět soběstačnost,“ vysvětluje okolnosti manželovy nemoci Alice.

Zasáhla nečekaná infekce

Vše šlo podle plánů, pak ale nastala komplikace. „Odstranili mu tracheostomii, ale údajně špatně vykašlával a v plicích se mu opět rozvinula infekce, která se rozšířila do celého těla. Nakonec Mirkovi selhaly orgány,“ popsala pro Blesk.cz paní Alice.

Její manžel zemřel v únoru, ona ale stále nemůže uvěřit takovému konci. „Měli jsme tolik plánů. Ještě v týdnu jsem za ním byla, byl veselý, plánovali jsme, jak vezmeme Míšu na sushi a budeme zase všichni spolu. A v neděli ráno mi volali, že v noci zemřel,“ dodává se smutkem.

Rakovinou prošel malý Míša

Odchodem manžela se Alice dostala také do finančních těžkostí, protože Mirek rodinu zajišťoval finančně. Mladší syn Míša je totiž po prodělaném onkologickém onemocnění. V roce 2017 mu byla zjištěna rakovina.

„Měl zasažené kosti, celkem se našlo pět ložisek v oblasti páteře a sedací kosti. Prošli jsme náročným obdobím s obtížnou léčbou. Zůstala jsem se synem doma,“ vysvětluje Alice.

Nyní je Míša v remisi – dle doktorů není v jeho těle nemoc aktivní. Stále nosí korzet, nesmí nosit nic těžkého, například školní aktovku. Starší syn Tomáš je na průmyslovce, do maturity mu zbývají dva roky. Rád by si udělal řidičák.

Sbírka na pomoc

Pro Alici a její rodinu teď vznikla na dobročinné platformě Donio sbírka, která by jí měla pomoci překlenout náročné období, než bude Míša schopen sám chodit do školy a být soběstačný, aby mohla jeho maminka nastoupit do práce. „Výtěžek ze sbírky využiju na chod domácnosti, poplatky za bydlení, platbu energií, potravin, školních pomůcek, oblečení, kroužky pro děti, autoškolu pro staršího syna,“ dodává Alice.

Blesk Podcast: Česko vyhazuje prošlé vakcíny proti covidu. Mohlo by je darovat

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Česko vyhazuje prošlé vakcíny proti covidu. Mohlo by je darovat Jiří Marek

Fotogalerie
6 fotografií