Eddie v Dětské nemocnici v Brně bojoval o svůj život od 17. srpna téměř dva měsíce. „Výsledky vyšetření byly velmi špatné. Měl masivní krvácení do mozku a krevní sraženinu v hlavní krční tepně. Museli ho okamžitě odvézt na sál, začít operovat a otevřít mu hlavičku, aby se měl otok mozku kam vyklenout, neutlačoval zbytek mozku a nenastala mozková smrt,“ popsala pro Blesk.cz maminka Tereza.

Covid prodělal bezpříznakově

 Nakonec se našla příčina všech Eddieho potíží. Lékaři v krvi dítěte nalezli protilátky na Covid-19. Prodělal ho bezpříznakově, přesto následky postcovidového syndromu, který u Eddieho propukl, byly katastrofické.

Vyhráno ale nebylo ani ve chvíli, kdy byl chlapeček propuštěn do domácí léčby. Postihla ho obrna a hrozilo, že se udusí. „Protože by mohl ze vteřiny na vteřinu zemřít udušením, musela mu být provedena tracheostomie,“ vysvětluje maminka. 

Lidé vybrali přes tři miliony

Nyní je na tom Eddie již daleko lépe a díky laskavým dárcům může ve své cestě k úplnému uzdravení pokračovat. Do sbírky se během čtyř měsíců zapojilo 4133 dárců. Celková částka, která byla pro Eddieho nashromážděna, je 3 226 209 korun.

„Rádi bychom tímto srdečně poděkovali všem laskavým lidem, kteří se do sbírky zapojili. Všichni budeme Eddiemu – velkému bojovníkovi - držet palce a od srdce si přejeme, aby se mu podařilo co možná nejdříve opětovně mluvit, být bez tracheostomie a zcela se z následků postcovidového syndromu uzdravit,“ doufá Anna Strnadová ze sdružení Život dětem.

Jaké následky může na dětech zanechat koronavirus?

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Koronavirus může u dětí zanechat následky. Imunoložka Bloomfield poradila, co sledovat Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
32 fotografií