Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nová covidová opatření na Vánoce i Silvestr na obzoru! Rakušan: Vláda je probere ve středu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. prosince 2021
16:42
Autor: ČTK, for - 
20. prosince 2021
10:25

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) oznámil, že krizový štáb, který nově vede, dal úkol ministerstvu zdravotnictví připravit ve středu na vládu novou sadu opatření. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) má na jednání vlády připravit opatření, režim a pravidla, která budou platit do konce letošního roku, poznamenal Rakušan. „Případný konec nouzového stavu tak, jak vláda rozhodovala v pátek, rozhodně neznamená konec protipandemických opatření. Pan ministr Válek ve středu přijde s některými opatřeními, která právě na to potenciální nebezpečí, které nás čeká, budou reagovat,“ upozornil.  

„My přicházíme na ministerstvo vnitra ve chvíli, kdy covid za námi není, a před námi stojí jako před vládou jeden stěžejní úkol – je to krizové řízení, které v posledních dvou letech vystoupilo ze zákonných parametrů. Budovaly se tu nové orgány, jako je Rada vlády pro zdravotní rizika a podobně,“ podotkl při uvedení do úřadu.

V neděli v České televizi Rakušan řekl, že Rada vlády pro zdravotní rizika zanikne, podle něj deformovala systém krizového řízení. Je na tom podle něj dohoda s premiérem Petrem Fialou (ODS) i ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Dnes tuto informaci Rakušan na tiskové informaci potvrdil. Nový ministr vnitra vyčká do středy na rozhodnutí vlády. 

Rada vlády pro zdravotní rizika vznikla loni v červenci, v jejím čele je premiér, členy jsou ministři zdravotnictví, obrany a vnitra, předseda Asociace krajů, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci a odborníky na zdravotnictví zastupuje epidemiolog Petr Smejkal.

Místo Rady vlády nicméně vznikne nový orgán, který bude spadat pod Ústřední krizový štáb a bude jeho pracovní orgán. Podle Rakušana tato změna zamezí mimo jiné politikaření. Jedná se o jednu z „rychlých provozních změn“, kterou Rakušan na ministerstvu vykoná. Další, dlouhodbější cíle, budou ještě nějakou dobu trvat, jak dále podotkl k tomu, jaké novinky jeho rezort čekají. 

Úkol pro Válka: Nová opatření

Ústřední krizový štáb dal podle Rakušana nový úkol ministrovi zdravotnictví. Ve středu má Vlastimil Válek (TOP09) přednést na vládě novou sadu opatření „která by měla platit i letos do konce roku. Abychom už ve středu rozhodli a ve srozumitelné formě, lidem podnikatelům, veřejnosti, České republice vysvětlili, v jakém režimu a v jakých pravidlech se bude odehrávat konec roku v ČR,“ uvedl Rakušan.

Zdůraznil, že konec nouzového stavu rozhodně neznamená konec opatření. „Máme tu pandemický zákon. Pan ministr Válek přijde ve středu s opatřeními, která na potencionální nebezpečí bude reagovat,“ dodal nový ministr vnitra, který především chce, aby opatření měla jasný směr a které nebude smetávat ze stolu Nejvyšší soud.

Ve středu bychom se tak měli dozvědět i to, jak ovlivní opatření restauratéry, kteří se dožadují jasných stanov, aby se na případné změny a nová opatření stihli připravit do Silvestra. Restauratéři kritizují, že se opětovně nedozví omezení včas, jako tomu bylo i u předchozí vlády. Podle Rakušana toto nová vláda opravdu nechce a uvědomuje si, že nemůže dávat informace, ať už ředitelům, zřizovatelům škol či krajům, na poslední chvíli. 

Rakušan také připomněl, že už také jedná ministr školství Petr Gazdík (STAN) se šéfem státních hmotných rezerv o nákupu testů do škol na období leden až únor. 

Pondělní schůze „covidových“ ministrů

Členy štábu jsou podle statutu zástupci 13 ministerstev, šéf Správy státních hmotných rezerv, policejní prezident, ředitel hasičů, náčelník generálního štábu armády, hlavní hygienik, ředitel Státního zdravotního ústavu, vedoucí úřadu vlády, zástupce Asociace krajů i ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Podle Rakušana budou mít ministři, kteří mají v kompetencích cokoli týkající se protikoronavirových opatření, nově schůzku každé pondělí. Následně má v týž den zasedat ÚKŠ. Je možné se dohodnout na tom, že by se vždy nemuseli scházet všichni členové štábu, ale pouze ti, kteří mají v gesci aktuální situaci, míní ministr. Časem chce Rakušan navrhnout, aby se porada covidových ministrů dostala do struktury Ústředního krizového štábu, byla by to podle něj jakási zúžená Bezpečnostní rada státu.Tuto skupinu Rakušan zanechá, ač bude nově v stromu daném zákonem. 

pitomik007 ( 21. prosince 2021 05:24 )

🤦‍♂️🤦‍♂️💩

jajas ( 21. prosince 2021 04:51 )

Tak to už fakt přeháníš. Na to je Babiš opravdu krátký.....

stop-lharum ( 20. prosince 2021 23:10 )

Politická klauniáda z autorské dílny pana Rakušana - čistky, otírání o Babiše a alibistické kecy, dědovi Válkovi to musí nakukat sám. My jsme nová vláda a nechceme to, co nastavila vláda minulá, ale nic lepšího nemáme a neumíme

stop-lharum ( 20. prosince 2021 22:31 )

Výsledky dnešního jednání Ústředního krizového štábu pod vedením Rakušana - 0 návrhů, miliony prázdných keců. Na co jste se ty 2 roky pandemie v opozici připravovali?? Rakušan se pasoval do funkce mluvčího všech ostatních neschopných ministrů a proto nic zajímavého natož odborného sdělit nemůže protože se zatím o všem jen jedná a na názory odborníků se nedbá takže jen ubohé bla bla bla

UFO1 ( 20. prosince 2021 22:24 )

Jeden den tak,druhý naopak,toto dobře nevypadá a dobře nedopadne....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa