Preventivní prohlídky

Preventivní prohlídky patří ke správné péči o zdraví. V České republice na ně chodí pouze každý čtvrtý Čech. Ke gynekologovi chodí na preventivní prohlídku pravidelně jen cca 50 % žen.

Přemýšlíte, na jaké preventivní prohlídky máte nárok, odkdy a v jakých intervalech? Zajděte na stránku www.preventivniprohlidka.cz a zjistěte, jaké prohlídky máte absolvovat dle vašeho věku a pohlaví. Ženy po 45. roku věku by rozhodně neměly zapomínat na screening rakoviny prsu, prováděný každé dva roky v mamografických centrech!

Samovyšetření 1× měsíčně

To jste určitě čekali. Ale stále je to ta nejúčinnější metoda, jak si své prsy chránit a včas rozeznat sebemenší změny, které mohou značit problém. Největším strašákem je rakovina prsu, která se projevuje u celých 75 % žen hmatnou nebolestivou bulkou. Méně častými projevy jsou pak bolesti prsu, vtažení kůže či bradavky a výtok z bradavky.

3 otázky pro primářku a zakladatelku sítě mammacenter MUDr. Miroslavu Skovajsovou

Jak vlastně funguje screening?

Screening rakoviny prsu je postavený tak, aby se zachytila stadia co nejčasnější a ten dvouletý časový úsek je dobře vypočítaný. Může se stát, že nádor, který před dvěma lety nebyl vidět ani nebyl hmatný, se v tomto intervalu zviditelní na mamografu. Když se však ten interval prošvihne, tak se z toho původně neviditelného nádoru stává viditelný a zřejmý na pohmat. A to už je špatně!

Kdy by žena měla vyhledat okamžitě myologické vyšetření?

Ihned, když si něco nahmatá. A hlavně by neměla čekat, až »TO« zmizí. Tento argument bohužel slyším často a je to srdcervoucí. Další situace, kdy se na nás obrátit, je, když se objeví výtok nebo krev z bradavky. Varující jsou také asymetrické změny na kůži prsů.

Kolika ženám screening zachránil život?

Za těch dvacet let, co tu screening funguje, jsme udělali v ČR více než 50 tisíc včasných diagnóz. Přesně tolika ženám jsme zachránili život. A to je skvělé!

VIDEO: Jak provádět samovyšetření prsu

Video
Video se připravuje ...

Video: Jak provádět samovyšetření prsu CNN

Fotogalerie
3 fotografie