Tajemství kostry

Bez kostí by se člověk zhroutil jako domeček z karet! Jsou jich více než dvě stovky. Je v nich uložena kostní dřeň a slouží jako zásobárna vápníku. Kostra a zuby obsahují 99 % vápníku v těle. Čtvrtina kostí je v nohou. Nejmenší naleznete v uchu: třmínek měří asi jen 3 – 5 milimetrů. Kostra tvoří přibližně 12 % tělesné hmotnosti.

Klouby místo barometru

Aby bylo možné pohybovat kostmi, jsou spojeny klouby. V těle máme více než 100 kloubů. Nejpohyblivějším je ramenní, nejpoužívanějším čelistní a tím největším a nejvíce zatěžovaným je kolenní. Díky tlakovým receptorům můžete pociťovat bolest kloubů při změnách počasí.

Svalů máme v těle okolo 600

Důležité jsou i svaly, díky kterým se můžeme hýbat, ale také umožňují mimiku obličeje. V těle je okolo 600 různých svalů, z nichž více než 50 % tvoří svaly nohou. 28 % připadá na svaly horních končetin a zbytek na svaly hlavy a trupu. Celkem svalová soustava váží 30 – 45 % tělesné hmotnosti! Okolo 70 % svalové tkáně tvoří voda, 20 % bílkoviny. Důležitý je především pohyb!

Chrupavka jako výstelka kloubů

Chrupavka působí jako výstelka kloubů, která pokrývá hlavici a jamku a usnadňuje pohyb. Mezi nimi se nachází štěrbina s kloubním mazem. Nejrozšířenějším typem chrupavky je tzv. sklovitá, která je téměř průsvitná. V uchu je elastická a vazivová se nachází v menisku a v meziobratlových ploténkách. Až 80 % chrupavky tvoří voda. Chrupavky poškozuje zejména osteoartróza.

Co dělat, aby byly kosti zdravé

● hlídejte si váhu

● věnujte se pohybu

● nekuřte a nepijte rizikově alkohol

● doplňujte vitamin D a vápník

● jezte mléčné výrobky, brokolici, kapustu, mák, ryby

Jak najít motivaci ke cvičení a zdravému životnímu stylu?

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: Jak najít motivaci ke cvičení a zdravému životnímu stylu? Videohub