Hemoroidy máme všichni

Hemoroidy jsou žilní pleteně, které zcela přirozeně uzavírají konečník a zabraňují nechtěnému odcházení stolice. O hemoroidálním onemocnění hovoříme tehdy, jestliže cévní hemoroidální pleteně zbytní a začnou působit obtíže, které jsou spojeny s příznaky. Typické je pálení, svědění a řezání kolem konečníku, krev na papíře, bolest při vyprazdňování a při sezení.

Každý druhý je řeší

Věděli jste, že každého druhého muže či ženu mezi 45 a 65 lety trápí hemoroidy1? Polovina ale při jejich „léčbě“ spoléhá pouze na lidové metody a rady z internetu. To nemusí stačit. Úspěšná léčba závisí na tom, zda pochopíte důvod nemoci a najdete spolu s odborníkem efektivní řešení. V případě trápení s hemoroidy leží příčina nejčastěji v nevhodné stravě způsobující zácpu nebo naopak průjem, sedavém způsobu života, stresu a kouření. Jestliže vás už trápí akutní hemoroidální problémy, zajděte si do lékárny pro mast nebo čípek, například Alfalex (Zdravotnický prostředek, CE2409), které vám pomohou zbavit se náhlých potíží.

Autor: Depositphotos

K lékaři zajde jen třetina2

„S některými problémy se pacienti neradi svěřují a trvá jim dlouho, než se odhodlají je řešit. Je to pochopitelné, ale řešení není dobré odkládat. Čím dříve se pacienti odhodlají k návštěvě praktického lékaře, tím dříve je možné určit správnou diagnózu a začít s cílenou léčbou. V případě řitní oblasti se jedná zpravidla o režimová opatření a kombinaci lokální a systémové léčby, “ potvrzuje praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková z Prahy. Včasná diagnóza zabrání zhoršování vyžadující delší a složitější léčbu. Bát se nemusíte. Vyšetření probíhají šetrně a operace vyloženě pod narkózou jsou vzácné. Daleko častější jsou méně invazivní nebolestivé zákroky.

Pozor, můžete mít problém s žilami

Polovina případů je spojená s chronickým žilním onemocněním. Důvod je prostý. Hemoroidy jsou žilní pleteně, takže pokud vás trápí hemoroidy, můžete mít obecně slabé žilní stěny. To je další důvod, proč navštívit praktického lékaře. Ten vám poradí, vyšetří vás a podle potřeby předepíše venofarmaka – lék na posílení žilních stěn.

Od prvních symptomů čekáte rok a půl

Podle studie z roku 2018 trvá v průměru 17 měsíců2, než se pacienti odhodlají svěřit se lékaři. Tato neuvěřitelně dlouhá doba plná trápení a nepohodlí je nejen zbytečná, ale i nebezpečná. Krev na papíře totiž může znamenat i jiné onemocnění. „Typické hemoroidální krvácení je malé intenzity, není provázené větší bolestivostí a periodicky se opakuje. Příčinou bolestivého krvácení bývá řitní trhlina. Je-li krev smíchaná se stolicí se sraženinami a je tu ještě přítomnost hlenu nebo dochází k odchodu krve i bez vyprazdňování, může jít o závažnější onemocnění, například nádor. Důležitá je vždy návštěva lékaře, který provede odborné vyšetření, odhalí zdroj krvácení a rozhodne o vhodné léčbě,“ říká proktolog MUDr. Martin Kouda z Chimare clinic v Praze.

Hygiena ano, ale…

Hygiena je důležitá nejen po stolici, ale také při pocení oblasti mezi hýžděmi. U trhlin je lepší použít teplou vodu, která má relaxační uvolňující účinek na svaly svěrače. U hemoroidálního onemocnění je to podle toho, co pacient pociťuje, že mu více ulevuje. Na vlhčené ubrousky raději zapomeňte. Jsou úžasně praktické, pokud jste na cestách a nemáte se kde omýt. Určené jsou ale na krátkodobé užití. Doma raději sundejte kalhoty a vlezte do sprchy.

www.zpatkydosedla.cz

Zdroje:

1. Johanson 1990. 

2. Patient Pathway, Czech republic Report. Harris Interactive – 03/2018.