Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lea (22) se nakazila tuberkulózou: Léčbu komplikuje nemocným pandemie

Autor: ula - 
24. března 2021
06:05

Studentka Lea (22) oslavila v Thomayerově nemocnici svoje třiadvacáté narozeniny – leží zde totiž řadu týdnů s tuberkulózou. Že by někdy onemocněla právě touto chorobou, ji nenapadlo ani ve snu – je totiž proti TBC očkovaná. Počet nemocných tuberkulózou se v Česku vůbec poprvé v historii dostal pod 400 případů za rok. Lékaři ale varují před předčasným optimismem, pokles může mít na svědomí to, že se nemocní kvůli koronaviru loni vyhýbali nemocnicím obloukem, a případy tak „doběhnou“ později. Vloni navíc zemřelo v Česku na tuberkulozu 19 lidí. Světový den tuberkulózy připadá na 24. březen.

Rodilá Slovenka přijela do Prahy za studiem vysoké školy a aby nezahálela, začala pracovat v jednom z pražských supermarketů. Kde se přesně nakazila, však zatím nikdo nezjistil, její rodina je zdravá, přátelé taky.

Tuberkulóza se ohlásila jako jakékoliv jiné respirační onemocnění, Lea měla zimnici a cítila slabost. Řekla si, že nemoc vyleží, a strávila tak svoji čtrnáctidenní dovolenou v posteli s hektolitry čaje a vitamíny. Bolela ji jedna strana hrudníku a to natolik, že na ní nebyla schopna ležet. Když se po 14 dnech nic nelepšilo, zamířila k lékaři. „Bylo mi úplně jasné, že s 39stupňovými horečkami do práce nemůžu. Lékař mi naměřil CRP hodnotu 72 mg/l a nasadil na týden antibiotika. Udělalo se mi trochu lépe, a zvládla jsem dokonce udělat tři zkoušky. CRP mi kleslo na 37, ale protože mě lékař poslal i na pneumologii, ukázalo se na rentgenu, že mám vodu na plicích. Při hrudní punkci mi odebrali litr tekutin,“ popisuje studentka.

Zimnice, třes a horečka 41 stupňů

Punkce jí ulevila a osm dní se cítila lépe a zdráva – pak ovšem začalo vše nanovo, zimnice, třes a slabost a horečka 41. Když svůj stav probírala s maminkou, ta ji donutila, aby si zavolala sanitku. V nemocnici Lee udělali kromě rentgenu i CT a sonografii a také bronchoskopii. V tu chvíli zpanikařila rodina, Lea však věřila lékařům, že ať už bude verdikt jakýkoliv, dostanou ji z toho. Diagnóze tuberkulózy nemohla téměř uvěřit, protože proti ní byla v dětství očkovaná.

Místo covidu tuberkulóza

Počet nemocných tuberkulózou se v Česku vůbec poprvé v historii dostal pod 400 případů za rok. 

Jde o předběžná data k 12. 3. 2021 z národního registru TBC, registr TBC se „uzavírá“ 30. 4. 2021. Celkem zatím do registru TBC hlášeno 329 případů TBC (361 případů, pokud uvažujeme případy zatím nahlášené pouze laboratořemi). Onemocnělo 226 můžu a 103 žen.

Lékaři ale varují před předčasným optimismem, pokles může mít na svědomí to, že se nemocní kvůli koronaviru loni vyhýbali nemocnicím obloukem, a případy tak „doběhnou“ později.

„Kvůli současné situaci k nám nechodí ani rizikoví pacienti. Pak se setkáme s takovým případem, kdy k nám přišel Litevec s podezřením na koronavirus, a my místo toho objevili tuberkulózu ve velmi pokročilém stadiu. Na ni bohužel později i zemřel. Myslíme si, že se v dalších letech budeme setkávat s více případy pokročilých tuberkulóz,“ říká prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS).

Pandemie komplikuje péči o nemocné TBC

Podle lékařky virus komplikuje péči o nemocné tuberkulózou i jinak – ten, kdo má podezření na tuberkulózu, musí zůstat oddělený od ostatních tuberkulózních pacientů do doby, než se u něj prokáže, že je covid negativní. „Vytváříme tak izolace v izolaci. Souběh covidu a tuberkulózy by mohl skončit špatně. Proto máme rozdělené i týmy sester,“ vysvětluje prof. Vašáková.

„Tuberkulózu se díky pečlivé práci plicních lékařů daří držet pod kontrolou, ale u této nemoci platí, že byla před covidem a bude i po něm,“ říká prim. MUDr. Milan Sova, Ph.D., předseda České aliance proti chronickým respiračním onemocněním (ČARO). A stejně jako ostatní odborníci i on předčasně nejásá nad nízkými čísly. „Vidíme to u všech dalších chorob – lidé se nenechají vyšetřovat, bojí se nákazy v nemocnicích. Jejich nemoci pak pokročí natolik, že se v té nemocnici nakonec stejně potkáme, jen v mnohem hůře řešitelných stadiích,“ dodává.

Za poklesem případů je omezení cestování

Na pokles počtu případů má podle MUDr. Jiřího Wallenfelse, vedoucího Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou, vliv mix faktorů. Například omezení cestování a návštěv v rodinách, v nichž se tuberkulóza často přenáší. „Meziročně klesl počet nemocných cizinců o více než 20 případů na 115, nejčastěji to byli Ukrajinci, Vietnamci a překvapivě Indové – těch bylo loni 16, převážně v Praze a na jižní Moravě,“ komentuje MUDr. Wallenfels. Počet Indů v ČR v posledních letech obecně roste, ale výskyt tuberkulózy u nich „vystřelil“ až loni. Dva roky předtím naopak klesl na 4 a 2 případy. Podle pneumologů se pacienti z Indie, často zaměstnaní jako kuchaři v restauracích, na „tuberkulózních“ odděleních vyskytují pravidelně. Zatím nikdy se však na pomyslném žebříčku počtu nemocných cizinců nedostali mezi první tři národnosti, přední místa obvykle patří kromě Ukrajinců a Vietnamců, Slovákům, Rumunům či Mongolcům.

Pandemie pomohla při studiu

Nyní se Lea nachází v poslední fázi léčby, rentgenové snímky vypadají dobře a také ložiska, kde se držely tekutiny, pomalu mizí. Několikaměsíční pobyt v nemocnici studentka zvládá s ohledem na okolnosti statečně. „Telefonáty, chaty, videohovory – to vše mi pomáhá se se situací vyrovnat, ale živý hovor samozřejmě nenahradí, a dvojitý plot kolem našeho oddělení také atmosféře moc nepřidá,“ říká s nadsázkou.

Paradoxně, kvůli pandemii koronaviru, může školu studovat dálkově a bez přerušení. „Abych se tu nenudila, zapsala jsem si schválně co možná nejvíce předmětů, takže čas běží rychle, horší to bude, až mě vypustí – to budu muset dokončit už v normálních podmínkách, k čemu jsem se v době nemoci upsala,“ pokračuje s úsměvem. Nejvíce se po propuštění z nemocnice těší na dlouhou procházku.

Loni na TBC zemřelo 19 lidí

Pokles TBC byl podle MUDr. Wallenfelse celosvětový, vliv na něj měla, jako u řady jiných respiračních infekčních nemocí, protiepidemická koronarovirová opatření či omezený vstup agenturních pracovníků, kteří přijíždějí do ČR za prací. Ti bývají kvůli nedostatečným zdravotním kontrolám při příjezdu do republiky relativně častým zdrojem nákazy. Čísla do jisté míry deformuje zahlcenost hygien a lékařů, kteří mají případy tuberkulózy do registru hlásit. „Evidence nemocných do národního registru TBC je v některých krajích opožděná. Nicméně lze s jistotou čekat, že počet případů tuberkulózy na 100 000 obyvatel za rok poprvé klesne pod 4 případy,“ říká MUDr. Wallenfels. Mezi 361 nahlášenými případy převažují muži nad ženami v poměru asi 2,2 : 1, průměrný věk nemocných je 51 let, dva případy tuberkulózy našli lékaři u dětí do 15 let. Loni na tuberkulózu zemřelo 19 lidí.