Pavlínka se narodila před dvěma a půl lety. Na svět přišla jako malinké miminko o měsíc dříve, její mamince totiž v 8. měsíci těhotenství zjistili vysoký tlak, a tak lékaři přistoupili k vyvolání porodu. „Pavlínka byla veselá a zdravá holčička, která ráda běhala a skákala, ráda chodila na procházky,“ popisuje holčičku její maminka Zdenka.

Jenže v září loňského roku, když byl Pavlínce rok a půl, přišla krutá diagnóza – holčička trpí akutní lymfoblastickou leukémií. Jedná se o nejčastější nádorové onemocnění u dětí mladších 15 let, jehož příčinou je tzv. genetický zvrat. K němu dochází v kostní dřeni a odtud se díky jejímu dobrému cévnímu zásobení může šířit do dalších orgánů a tkání v těle.

„Pavlínka je zatím v onkologické léčbě, při které přestala chodit. Je ve středním riziku, že se nemoc může vracet,“ popisuje hroznou nemoc maminka Zdenka. „Pavlínka je navíc na svůj věk malá a drobná princezna. Podle lékařů trpí podvýživou středního rizika,“ dodává.

Rodinná situace je o to horší, že maminka je na péči o nemocnou holčičku sama. Prostřednictvím dárcovské platformy Donio proto prosí dárce o finanční příspěvek, díky kterému by mohla Pavlínce poskytnout to nejlepší. „Chtěla bych penízky použít na zabezpečení hygienické domácnosti pro Pavlínku včetně čerstvých potravin, které potřebuje. Pokud bude vybrána vyšší částka, využijeme ji na úhradu nájmu,“ uvádí maminka. 

Dojemné vzkazy

Lidé, kteří přispěli, holčičce i Zdence posílají vzkazy plné podpory. „Pavlínku a maminku znám osobně z Motola. Moc Vás zdravím a přeji Vám už jen a jen dobré zprávy a samé radostné chvíle,“ napsala jedna z přispěvatelek. „I já Pavlínku znám a přeji jí hodně štěstí a sil ke zdolání všech nástrah této nemoci,“ uvedla další. Pomoci můžete i vy.

Zakladatel Donia David Procházka v pořadu Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pomáháme lidem po tornádu, ale sami potřebujeme dostat silné emoce ven Jiří Marek

Fotogalerie
6 fotografií