Paní Ivana z Vítonic u Bystřice pod Hostýnem po porodu druhého syna onemocněla v necelých 25 letech Hodgkinovým lymfomem (zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin). „Podstoupila jsem chemoterapii, ozáření, nic ale nezabíralo. Říkala jsem si, že je zle, pokud se nenajde vhodný dárce. A našel se,“ vypráví Ivana.

Pokrevní sestra

Ortopeda Rudolfa Uhláře k zapsání do registru dárců přivedla jeho žena Petra. „V roce 2007 mi zavolali z Plzně, že mám přijet darovat kostní dřeň. Neváhal jsem ani minutu.“ Darování proběhlo bez komplikací. „Předloni se mi Ivana ozvala přes registr a nyní jsme se konečně potkali osobně. Je to moje druhá pokrevní sestra,“ říká s dojetím.

Nový život

Paní Ivaně nemoc obrátila život naruby i v dobrém. „Po propuštění z nemocnice jsem nemohla mezi lidi kvůli imunitě, tak jsem začala péci perníky pro své nejbližší,“ vzpomíná s tím, že zanedlouho se z ní stala úspěšná cukrářka. Je ráda, že se do registru dárců zapsal bratr a manžel, po letech i první syn, když dovršil 18 let. „Po transplantaci se mi změnila krevní skupina, mám teď stejnou jako Rudolf,“ uzavírá svůj příběh se šťastným koncem.

Covidu navzdory

Přestože to nebyl jednoduchý rok, i loni se našli dobrovolníci, kteří kostní dřeň darovali. Pro 62 statečných uspořádal Český národní registr dárců dřeně galavečer jako poděkování. V září roku 2020 byla dokonce překročena hranice 100 tisíc dárců za celé období. Loni dárci poskytli kostní dřeň pro 6 českých center a 16 zahraničních! Příjemci i dárci jsou většinou anonymní, ale tito lidé se buď vyhledají, nebo jim každoročně registr zprostředkuje jedno seznámení.

Staňte se hrdiny

Chcete se zaregistrovat do Českého národního registru dárců dřeně? Musíte splňovat následující podmínky:

✔ věk 18 – 35 let

✔ dobrý zdravotní stav

✔ žádné závažné onemocnění v minulosti

✔ bez trvalého užívání léků (nepočítá se antikoncepce a léky na sezonní alergie) ✔ váha vyšší než 50 kg

Pokud jste vybrán jako vhodný dárce, můžete s odběrem souhlasit, či nikoliv, je to jen na vás.

V případě souhlasu máte na vybranou ze dvou různých typů odběru krvetvorných buněk:

✔ klasickým odsátím dřeně z kosti (tradiční způsob s narkózou)

✔ získáním buněk ze žilní krve separací, podobně jako při odběru krevní plazmy (nový způsob bez narkózy)

VIDEO: Rozhovor s dárcem kostní dřeně Rudolfem Uhlářem a Ivanou Novotnou, které zachránil život

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s dárcem kostní dřeně Rudolfem Uhlářem a Ivanou Novotnou, které zachránil život Iva Dvořáková

Fotogalerie
5 fotografií