Manželka mi byla nevěrná, ale prý jen kvůli tomu, že se opila a nevěděla, co dělá. Jestli spolu zůstaneme, si musíme vyřešit sami. Ale zajímalo by mne, jaký názor máte na manželčino jednání pod vlivem alkoholu. Za těch 15 let jsem ji totiž ani jednou nezažil, že by se opila tak, že by absolutně nevěděla, co dělá. Vždycky byla v obraze. Myslím si tedy, že pokud by nechtěla být nevěrná, tak by se s nikým jiným nevyspala. Odkrývá tedy alkohol pravou podstatu, odhaluje naše opravdová přání a touhy? Martin

Komunikujete spolu otevřeně?

Odpovídá: PhDr. Michal Miovský, klinický psycholog, psychoterapeut a přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN. 

Ta situace má oba aspekty. Na jedné straně to vůbec neznamená, že by to bylo v pohodě a že alkohol to omluvil a překryl a že se to tím vysvětlí a jede se dál. Je otázkou, co stojí za tím, že se vaše žena má potřebu takto zřídit. To samo o sobě je téma pro reflexi a vůbec to není prkotina. Tuto potřebu prostě zdravý a fungující člověk nemá a náhody moc v našem oboru jako vysvětlení nefungují.

Michal Miovský
Autor: Blesk:Jakub Poláček

Druhou stranou pak je, že alkohol samozřejmě odbourá zábrany a koneckonců, proto jej lidé pijí. Po 15 letech vztahu není snadné udržet pozitivní napětí mezi partnery a uspokojivý sexuální život – to není žádná mechanická a automatická věc. Právě naopak. Je tedy další otázkou, jak to mezi vámi vlastně je, jak jste spokojení a zda o tom komunikujete otevřeně. Je z toho asi jasné, že ta situace není jen o vaší manželce.

Neznám situaci, kdy bych se ve svém oboru setkal s tím, že druhý partner nemá s těmi situacemi a tématy něco společného, a moje zkušenost je, že cesta ven z toho se týká obou.

Zeptejte se odborníků!

Své dotazy pište na psycholog@blesk.cz. Nebo na adresu redakce: Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku, prosíme, uveďte heslo PSYCHOLOG. Vaše otázky a odpovědi odborníků postupně zveřejňujeme na stránkách Nedělního Blesku.

Pokud máte potíže vyžadující okamžitou pomoc, volejte, prosím, krizová centra (kontakty otiskujeme na straně 30), v krajním případě pak Záchrannou zdravotnickou službu – tel. 155

Dlouhodobé pití alkoholu. Jak poznáte, že začínáte mít problém?