Lékařská vyšetření odhalila, že miminko má vrozenou vadu arthrogryposis multiplex congenita (AMC), pes equinovarus (PEC) neboli koňskou nohu a luxaci kyčlí. Léčba i rehabilitace jsou pro Páťu bolestivé a nepříjemné, přesto je chlapeček pohodář, který se na své okolí nejraději usmívá.

Momentálně čekáme na vyhotovení dlah, které by měli být do 10 dnů. V květnu máme nástup na trakci, což znamená zavěšení nohou, aby se kyčle zakloubily. Na Bulovce si nakonec pobudeme šest týdnů,“ popsala pro Blesk.cz maminka Simona.

Další léčbu bohužel nevím, nemůžeme mluvit moc dopředu, protože se odstrkáváme od současné doby a úspěšnosti léčby," přiznala.

Dobročinnou sbírku na Donio na podporu léčby a rehabilitaci podpořilo už více než 550 dárců.  Vlastní kampaň pro Páťu vytvořil i majitel autoservisu Michal J. ze Stradonic na Lounsku. „Jelikož nemají času nazbyt, tak jsem se rozhodl udělat kampaň právě pro jejich příběh a pokusit se jim pomoci, ať tento boj zvládnou a jejich miminko je zdravé,“ vysvětlil podnikatel.

A i jeho akce měla obrovský úspěch. Vybralo se 178 tisíc korun!  „Pro Páťu, ať má lepší a lehčí život. Jednou budeš běhat za holkami. Nevzdávej to nikdy. Ode mne a všech, co přispěli v mé kampani. Přeji hodně štěstí a síly rodičům, ať to celé zvládnou,“ napsal Michal k Páťově sbírce na Donio, kam vybranou částku převedl.

Maminka děkuje dárcům

„Chtěli bychom moc poděkovat všem, kteří přispěli. Za každé sdílení po sociální síti a každou přispěnou korunu. Už máme objednáno Vojtovo lehátko, které bude vyhotovené za cca 6 až 8 týdnů,“ raduje se maminka. V budoucnu by další peníze chtěla věnovat na ozdravné pobyty. „Jeden speciální pobyt na 14 dní stojí 70 tisíc,“ počítá Simona, které se tak hodí každá koruna.

Páťovi rodiče také  založili instagramový profil, kde zveřejňují všechny pokroky a novinky. Najdete ho ZDE. „Doufáme v lepší zítřky. Na to, že je na světě teprve tři měsíce, má toho za sebou dost, a hlavně velké pokroky!“ dodává maminka.

Co je koňská neboli golfová noha?

Další diagnózou je vrozená koňská neboli golfová noha (PEC). Jde o nejčastější vrozenou ortopedickou vadu dolních končetin, jen v České republice se s touto vadou rodí přibližně 200 dětí ročně. Skvěle jim pomáhá pacientská organizace Achilleus

Týden po narození a nožky jako preclík, ukazuje tatínek chlapečka.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Patriček Suja (@patrik_suja)