Myslela jsem, že umřu, když mě virus na sklonku minulého roku zválcoval. Vypadalo to, že z lůžka už nikdy nevstanu,“ popsala těžké chvíle někdejší zdravotnice, která se v léčebně dlouhodobě nemocných starala o nejvážněji nemocné pacienty. Právě tam se nakazila.

Strach nezmizel

Přestože má po prodělání nákazy v těle protilátky, strach ji neopustil. „Bojím se nejen o sebe, ale i o syny a vnuky. Jedni bydlí v Krnově, tam bych v rámci okresu jet mohla, ale neodvážím se riskovat. Druzí zase žijí u Mohelnice, to už je jiný kraj,“ vysvětlila situaci Eliška.

Kamarádka na nákupy

Poté, co jí zemřel manžel i psí slečna Adélka (†2), doma zůstává úplně sama. „Člověk se stesku neubrání. Sžírají mě často chmurné myšlenky a jen doufám, že se to vše brzy přežene, než se tady z toho všichni zblázníme,“ přeje si seniorka. Dlouhé dny jí zpříjemňuje alespoň kamarádka, s níž jezdí pro potraviny do obchodů. „Ona je také vdova a děti a vnuky má mimo okres. Podporujeme se, jak to jde,“ dodala Eliška.

Psycholožka Lenka Čadová: Eliško, těšte se z maličkostí a pravidelně volejte rodině

Podle psycholožky Lenky Čadové dělá paní Eliška v rámci boje proti depresím řadu věcí dobře. „Určitě musím kvitovat, že se vídáte pravidelně s kamarádkou a vzájemně se podporujete. Doporučila bych udělat si ve volání s rodinou pravidelnost, vnoučci by jí také mohli ukázat svoji perspektivu. Určitě je totiž také mrzí, že babičku nevidí, a mohou jí říct, čím je dnešní doba omezuje,“ radí psycholožka.

Dále prý může pomoci vyhýbat se pravidelnému negativnímu zpravodajství a raději preferovat pozitivní pořady nebo četbu knih. „A také je dobré plánovat si dny a užít si každou maličkost, která se nabídne, a tyto zážitky pak sdílet s nejbližšími,“ uzavřela Čadová.

VIDEO: Proč se nebát vakcíny. Jak vlastně funguje v našem organismu?  

Fotogalerie
5 fotografií