„Roztoči jsou kanibalové a požírají se navzájem. Alergeny jsou obsaženy v jejich exkrementech a v tělesné schránce,“ objasňuje původ roztočové alergie MUDr. Iva Pončáková z centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze.

Roztoči umí přežít v různých klimatických podmínkách, a proto je obtížné se jich zbavit. Ani luxování, speciální prostředky na roztoče nebo chemické čištění v čistírně je nedokážou úplně zlikvidovat. Zda jste na roztoče alergičtí, můžete zjistit i pomocí rychlotestu.

Jak jste na tom s roztoči? Otestujte se!
Autor: archiv Blesku

LÉKY BEZ PŘEDPISU

První volbou při alergii bývají léky, které se dají sehnat bez předpisu. Tato antihistaminika nebo nosní spreje uleví tím, že sníží překrvení sliznice. Ovšem nemají dlouhodobý účinek a alergii pouze potlačují.

ALERGENOVÁ IMUNOTERAPIE

Tato léčba sice trvá i pár let, ale přináší trvalé zlepšení stavu i několik roků po ukončení. Jedná se o medikamentózní léčbu ve formě injekcí, kapek či tablet. Roztočová tableta se užívá denně pod jazyk a je vhodná i pro děti a dospívající s alergickou rýmou vyvolanou roztoči. Alergenová imunoterapie vytváří toleranci na alergen, léčí tak hlavní a původní příčinu nemoci, nikoli pouze její příznaky.

Fotogalerie
7 fotografií