Držitelka Grammy Adele se ke třetímu výročí požáru Grenfell Tower v Londýně objevila před kamerou ve volném oblečení, culíku a s unaveným výrazem v obličeji. A fanoušci se ptají, jak je možné zhubnout tolik kilogramů za tak krátkou dobu.

Adele na aktuálních záběrech.
Autor: Youtube.com

„Za mě nemá smysl řešit, za jak dlouho je ideální kolik shodit. Obecně platí, že je třeba hubnout tak, aby to bylo dlouhodobě udržitelné. Tedy žádné rychlé zázraky, ale kvalitní stravu. Jídelníček postavený na skutečném jídle, k tomu pohyb v průběhu každého dne jak jen to jde, pobyt venku, dostatečný spánek, zvládání stresu,“ vysvětlila pro Blesk.cz specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková.

Tělo si najde správnou hmotnost

Při takovéto prospěšné péči budeme podle odbornice nejen zdraví, ale tělo si najde i správnou hmotnost. „Takovéto jídlo chutná a zasycuje, takovýto režim prospívá. Cítíme se skvěle a rádi budeme pokračovat, a proto ani nehrozí návrat ztracených kilogramů a potřeba dalšího dietování, jako je tomu u běžných nepřirozených diet,“ vysvětluje Slimáková.

Sirtfood dieta nepomůže

V případě Adele se údajně jednalo o takzvanou Sirtfood dietu. První týden je nejintenzivnější, to se pijí jenom zeleninové džusy a smí se pozřít pouze 1000 kalorií. Jídla obsahující polyfenoly, například sóju, fazole, zelený čaj či jablka. Ty dokážou v těle aktivovat sirtuiny, tedy enzymy, které pomáhají při spalování tuků. Při tomto procesu navíc dochází k očistě těla od škodlivých látek.

Výživová specialistka ale v takové zázraky rozhodně nevěří. „Za mě je to typická nepřirozeně omezující strava, dlouhodobě nic chutného ani udržitelného. Nabídne rychlé zhubnutí a buď postupný nárůst hmotnosti, anebo potřebu udržovat získanou štíhlost dalšími nepřirozenými dietními zásahy,“ dodala odbornice.

Anorexie jako reakce na rozvod?

Ozývají se ale i hlasy, že zpěvačka Adele trpí anorexií. Psychická porucha začíná nejčastěji ve věku mezi 14-18 lety života, ale může se objevit dříve i později. V případě Adele by mohla souviset s jejím rozvodem.  

„Často začíná jako reakce na nějakou novou životní situaci či událost, se kterou se daný jedinec nedokáže vypořádat. Anorektici se snaží úmyslně snižovat svou hmotnost. Jedinec toto úmyslně vyvolává snižováním příjmu tekutin a potravy, zvyšováním energetického výdeje cvičením. K dalším využívaným prostředkům patří vyprovokované zvracení, průjmy, projímadla,“ popsala terapeutka Monika Plocová.

Fotogalerie
27 fotografií