Výsledky si paní Petra přečetla sama na noční službě a až potom ráno na oddělení onkologie jí je oznámila lékařka. „Následoval pláč, obrovský strach a jediná myšlenka, že umřu. Byla jsem sama, uprostřed něčeho neznámého a cítila, jak pomalu padám do propasti, ze které není cesty zpět,“ vzpomíná Petra.

Následovalo kolečko chemoterapií, které se protáhlo na 7 měsíců.  „Dva týdny po prvním cyklu chemoterapie jsem si doma se slzami v očích ostříhala své dlouhé vlasy,“ vypráví.

Čert vem vlasy! Hlavně že se uzdravím!

Nosila krásnou paruku a lidé ani nepoznali, že je nemocná. Dokonce po třetí chemoterapii odjezdila tří hodinový spinning maraton! Poslední chemoterapie byla dárek k 33. narozeninám. Po dobu léčby Petra zvládala chodit do práce a starat se o malého syna. V květnu následovala operace a hned 33 cyklů ozařování.

„Léčba nakonec byla úspěšná a vše se zdálo být na dobré cestě. Dokonce jsem po tom všem hned spontánně otěhotněla a porodila zdravá dvojčátka. Bylo to velice náročné období a obdivuji každou maminku dvojčat. Byla jsem moc šťastná, že je mám a že jsme zdraví,“ říká Petra.

Nemoc opět udeřila

Za necelých šest let od první diagnózy přišel šok. V červnu 2018 při kontrolním mamografu a následné biopsii byl zjištěn nádor v druhém prsu – mnohem vetší. „Ten pocit bezmoci nepřeji nikomu. Jako by mi vyrvali srdce z hrudi,“ vzpomíná mladá žena.

Brzy se z šoku oklepala a začala svůj boj podruhé. Bylo to mnohem náročnější, tentokrát na mateřské dovolené s dvojčaty, ale s pomocí rodiny to zvládala. Opět chemoterapie a operace, při které Petře vzali celý levý prs, spolu s uzlinami. Pak ještě ozařování a biologická léčba.

Neříkejte: Mě se to netýka!

„Rakovina mě naučila si nic dopředu neplánovat a žít přítomností. Naučila mě být trpělivá, dala mi možnost nahlédnout do života jiných žen, které tahle nemoc potkala, a tak navázat nová přátelství. Přála bych si, aby lidé více pečovali o své zdraví, aby ho nebrali jako samozřejmost a neříkali: „Mě se to netýká!“, „Mně se to nemůže stát!“ a podobně. Rakovina si nevybírá,“ dodává Petra.

VIDEO: Nemocná Slováčková přivedla na vyšetření prsu další Češky. Znamená bulka vždy nebezpečí?

Video
Video se připravuje ...

Nemocná Slováčková přivedla na vyšetření prsu další Češky. Znamená bulka hned nádor? redakce Blesk