Solidarita a radost

„Kadeřnice odvedly skvělou práci, ačkoli moc práce neměly, modelky měly převážně krátké vlasy, ale to jim na kráse nijak neubralo. Většina z nich je aktuálně v léčbě a některé dokonce procházejí chemoterapií. Náročná léčba jim ubrala síly, ale v žádném případě chuť do života a nesmazala úsměv z tváře,“ popisuje jedna z organizátorek akce Marky Volf, která sama prošla léčbou rakoviny prsu.

Ta zdůraznila i úžasnou ženskou solidaritu a radost z celého slavnostního večera. „Přestože se mezi sebou viděly poprvé, znaly se pouze ze sociálních sítí, během několika minut mezi nimi vzniklo pevné pouto. V zákulisí se s pochopením staraly jedna o druhou. V malých prostorách šatny se střídaly o židli, zapomínaly na oteklé nohy v lodičkách a prostě si večer naplno užívaly,“ vysvětlila Marky Volf.

Dana: Nemoc přišla dvakrát

Jednou z modelek byla i paní Dana, která o Vánocích v roce 2011 náhle onemocněla. Nahmatala si bouli nad klíční kostí. Bouli, která ji nijak nebolela ani neobtěžovala.

V té době byla těhotná a těšila se na miminko, doma na ni čekal čtyřletý syn, se kterým chtěla péct cukroví a těšit se na Vánoce. „Pět dní před Vánoci jsem potratila. Dost mě to vzalo, ale nemohla jsem se bolesti zcela poddat, byl tady můj syn a potřeboval mě. Přede mnou stále nejistá budoucnost. Ta začátkem roku dostala jméno Hodgkinův lymfom,“ vzpomíná Dana. Následovaly náročné chemoterapie a radioterapie. Nakonec to vypadalo, že mladá žena vyhrála.

Sáhnete si na dno...

Letos v dubnu, po sedmi letech, ale bylo vše jinak. Nemoc se vrátila, Dana si na krku opět našla bouličku. Opět Hodgkinův lymfom. „Byla jsem znovu v ringu a soupeř byl těžká váha – to už jsem věděla! Každá chemoterapie mě stála spoustu sil, fyzických i psychických. Sáhnete si opravdu na dno, když se třesete zimnicí pod peřinou, nedokážete pozřít ani sousto, zvedá se vám žaludek, i když se napijete čisté vody a přemýšlíte, zda vůbec dokážete dojít tři metry na WC. Když se trošku zmátoříte, jdete na další chemoterapii. Začnou vám padat vlasy, máte nezdravou barvu, kruhy pod očima, připadáte si jako zombie,“ popisuje Dana.

Ačkoli je stále v léčbě, věří, že vše dobře dopadne. „Díky své nemoci jsem poznala, kolik krásných lidí mám kolem sebe. Rodina, kamarádky, kolegyně i lidé, se kterými jsem se jen zdravila, mi vyjadřovali podporu. Moje nemoc mě utvrdila v tom, že život je skutečný dar a každý den bychom si měli užít, jako by byl poslední. S láskou, pokorou a úžasem,“ připomíná Dana, která je pyšná, že na módní přehlídce sebrala veškerou sílu, aby všem dokázala, že i žena v léčbě je krásná.

Pomůže onko-líčení

„Strhující, oduševnělé, neskutečně krásné...takto by se dala vyjádřit benefiční módní přehlídka Královny růží třemi slovy. Samotná přehlídka i nádherné dámy na mole, královny, které se léčily či léčí s onkologickým onemocněním. Výsledek předčil naše očekávání," řekla další z organizátorek akce Barbora Peschová z agentury Fatima. 

Výtěžek z aukce darů poputuje do salónu krásy na onko líčení. „Ztráta vlasů, obočí a řas, oteklé zarudlé tváře, to vše je pro okolí spíše estetický problém, má to však velký dopad na psychiku pacienta, zvláště pak nás žen. Léčila jsem se v Itálii, zde se onko-make-up v některých nemocnicích nabízí pacientkám jako psychologická podpora při léčbě. A tak proč s tím nezačít v Čechách. Těší mě, že tato myšlenka je podporována širokou veřejností,“ dodala Marky Volf.  

Aktuálně byla zahájena spolupráce s oddělením klinické hematologie nemocnice v Havířově, onkologickou klinikou Fakultní nemocnice Ostrava, klinickou onkologii v Městské nemocnicí Ostrava a Onkologickou ambulancí Ostrava Vítkovice – Nemocnice Nový Jičín. V těchto čtyřech centrech se již mezi pacientky distribuují poukázky na bezplatné ošetření pleti a také jim bude vysvětleno, jak se správně nalíčit.
Fotogalerie
11 fotografií
VIDEO: Anička Slováčková v Blesku: Promluvila o boji s rakovinou! Jak to dolehlo na její rodiče?
Video
Video se připravuje ...

Anička Slováčková v Blesku: Promluvila o boji s rakovinou! Jak to dolehlo na její rodiče? David Turek