Jeden z nejnebezpečnějších patogenů světa

Smrtící vir nipah přenášený netopýry kaloni má vážný epidemický potenciál. Vir se rozšířil na tisícovkách kilometrů v Indii a Bangladéši a neexistují proti němu léky, ani vakcína. „Tento virus je vysoce nebezpečný, z nakažených osob, u kterých se objeví typické příznaky infekce, umírá 40 až 75 %, což je parametr na úrovni nejnebezpečnějších patogenů světa včetně Eboly,“ popsal docent Radstislav Maďar z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

Způsobí akutní zánět mozku

První příznaky zahrnují horečku, bolest hlavy, svalů a krku, k tomu navíc závratě, zvracení a ospalost. Následně dochází ke změně vnímání a vědomí i k výskytu různých neurologických příznaků, které jsou následkem akutního zánětu mozku. „U části nakažených se dostavují i dýchací problémy vlivem zápalu plic. I pokud nakažená osoba přežije, nemá vyhráno. Nemalé části z nich zůstávají trvalé následky, např záchvaty křečí nebo porucha osobnosti,“ vysvětlil Maďar.

Ze špatně omytého ovoce i rukou

Přírodním zdrojem nákazy jsou kaloni. Jejich moč a sliny kontaminují plody palem, na kterých se vyskytují. V Bangladéši a Indii byly případy nákazy ze šťávy vyrobené z plodů datlových palem. „Infekce se přenáší i z člověka na člověka, a to tělesnými tekutinami, tedy od nemocného hlavně na ošetřující členy rodiny a zdravotníky. V letech 2001-2008 byla polovina zaznamenaných případů horečky Nipah v Bangladéši následkem přenosu z člověka na člověka. Turisté se mohou nakazit například z nedostatečně umytého ovoce, z ovocných nápojů nebo kvůli špatné hygieně rukou,“ popsal epidemiolog.

Poprvé před 20 lety

Poprvé byla epidemie způsobená virem Nipah zaznamenaná v roce 1999 v Malajsii u chovatelů prasat. Od té doby se v této zemi znovu epidemie nevyskytla. Následně se však virus objevil v Bangladéši a tam se vyskytuje formou epidemií od té doby téměř každoročně. Problém s virem Nipah mají zejména některé oblasti ve východní Indii. „V mírném klimatickém pásu se zatím tato nákaza neusadila. Oblasti výskytu nemoci jsou vázány na místa výskytu kaloňů, proto zatím teplé oblasti,“ dodal Maďar s tím, že specifický lék ani vakcína pro člověka ani zvířata k dispozici není.

VIDEO: Jaké exotické nemoci si můžete dovézt z dovolené? A jak se před nimi chránit?