Jediným lékem je celoživotní přísná bezlepková dieta. Nemocní tak musí ze svého jídelníčku vyřadit všechny potraviny obsahující lepek. Pacienti za svou nemoc nemohou, nákladnou dietu jim přesto zdravotní pojištění nehradí. Problémem se budou zabývat lékaři na Českém a slovenském gastroenterologickém kongresu v Praze.

Pojišťovny přispívají jen někomu

„Bezlepková dieta je pro pacienty s celiakií jediným lékem. Pojišťovny ale přispívají pouze určitým skupinám celiaků. Nejčastěji dětem a studentům. Je to jediná nemoc, která nemá úhradu jediné možné léčby ze zdravotního pojištění. Pacienti jsou odkázaní sami na sebe, i když za své onemocnění nemohou,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta Interní kliniky 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.

Právě na úhradu léčby pacientů s eliakií upozorňuje nově vzniklá Pracovní skupina pro celiakii při České gastroenterologické společnosti. Odborníci se také snaží zvýšit povědomí o nemoci jak mezi lékaři, tak širokou veřejností.

Autoiminitní onemocnění

Celiakie je autoimunitní onemocnění, ke kterému mají pacienti dědičnou dispozici. Nejde o alergii na lepek, za kterou lidé nemoc často zaměňují. Může se projevit kdykoli. Často se celiakie objeví již v dětství, objevit se ale může i v dospělosti. „Máme pacienty, u kterých se toto onemocnění objeví až v důchodovém věku,“ vysvětluje doc. Kohout.

Neplodnost i potraty

Celiakii neprovází jen nadýmání nebo průjmy. Může se projevit též anemií, osteoporózou nebo neplodností. U těhotných žen může dokonce zavinit i potrat. Velká část nemocných přitom o celiakii vůbec netuší. Onemocnění může být zaměněné za jiné poruchy trávicího ústrojí nebo sdružené s dalšími nemocemi, například s cukrovkou nebo s autoimunitním zánětem štítné žlázy. Proto se celiakii často přezdívá „nemoc chameleon“.

Na důležitost včasné a správné diagnostiky celiakie upozorňuje právě Pracovní skupina pro celiakii, kterou vede doc. Kohout. „Celiakii lékaři diagnostikují jen přibližně u 20 % nemocných. Většina tak o své nemoci bohužel neví. Snažíme se proto nabádat lékaře, aby pacienty, kteří mají některé z příznaků, na nemoc vyšetřili. Nejprve jim odeberou krev. V případě, že výsledky odpovídají celiakii, podstoupí pacienti další vyšetření, při kterém jim lékaři odeberou vzorek z tenkého střeva, kde se zjistí poškození sliznice typické pro celiakii,“ popisuje doc. Kohout.

Přísná dieta

Jakmile doktor celiakii potvrdí, začíná nemocným přísná dieta. Ze svého jídelníčku totiž musí vyřadit lepek obsažený v některých obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves. Pacienti tak nesmí běžné pečivo, těstoviny, koláče ani pivo. Nedodržování bezlepkové diety může vést k závažným komplikacím, například ke zvýšení rizika některých nádorových onemocnění.

VIDEO: Podívejte se, jak probíhá kolonoskopie.