Hrušky pravděpodobně jedli už naši pravěcí předkové v době kamenné. Znali je Keltové, šlechtili Číňané a Římané je považovali za dar bohů. I u nás ve střední Evropě se hruškám daří a patří do spousty tradičních českých receptů.

Hruška léčitelka

Jedna středně velká hruška má stejný obsah vitaminu C a draslíku jako polovina šálku pomerančové šťávy. Obsahuje kolem čtyř gramů vlákniny a je také plná účinných rostlinných antioxidantů.

V lidovém léčitelství se hrušky používaly k léčbě poruch zažívání, ale i k snižování horečky. Obzvláště účinný je odvar z hrušek nebo hruškových křížal. Umí srazit horečku a léčit zimnici.

➤ Hrušky obsahují kolem 85 % vody, sacharidy, vlákninu, organické kyseliny, minerální látky (převážně draslík, fosfor a vápník) a vitaminy (betakaroten, B1, B2, C).

Díky vyššímu podílu vlákniny pomáhají při střevních potížích, zácpě a snižují hladinu cholesterolu.

➤ Vysoký obsah draslíku prospívá při vysokém krevním tlaku.

Zralé hrušky jsou lehce stravitelné a působí močopudně.

➤ Využít se dají i listy hrušně, které se používají v podobě odvaru jako bylinkový čaj, který pomáhá při zánětech močových cest a ledvin.

Pro zachování všech cenných látek je ideální hrušky konzumovat v syrovém a zralém stavu.

Odvar i šťáva

Hrušková šťáva pevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně. Také se podává jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také tehdy, když dochází k zadržování moči. Nejlepší je čerstvá šťáva z jedné hrušky 4x denně.

Odvar z hruškových listů je lidovým prostředkem proti revmatismu. Sto gramů mladých čerstvých listů přelijte litrem vařící vody a nechte 5 až 10 minut vylouhovat. Pijte po šálcích celý den. Nejlepší je listy před zalitím vodou natrhat na malé kousky.

Hruškový odvar: Drobně nakrájenou hrušku nebo hrst křížal povařte asi 5 minut ve 350 ml vody a odvar pijte doušcích během dne. Při vyšších teplotách můžete dávku zdvojnásobit.

VIDEO: Zavařený čaj z pečeného ovoce

Video
Video se připravuje ...

Zavařený čaj z pečeného ovoce FTV Prima