Řepa, dýně, česnek: 7 superpotravin, které na podzim nakopnou imunitu!

/
  • Řepa, dýně, česnek: 7 superpotravin, které nakopnou váš organismus, a natrháte je na zahradě.
    23. září 2019 ● 10:47

    Zdravé potraviny plné vitamínů tolik potřebných na podzim, nemusíte hledat jen v exotickém ovoci. Přinášíme několik tipů na potraviny, které ozdraví tělo, pomohou s nachlazením, nakopnou imunitu, a navíc jsou z domácích zdrojů!

  • 1.

    Červená řepa doplácela na pověst

    Typická podzimní kořenová zelenina si už dávno vylepšila špatnou pověst ze školních jídelen. „Nejvíce vitamínů a antioxidantů má řepa čerstvá. Výborně se hodí do podzimních koktejlů a tělu přinese mix vitamínu C, draslíku a kyseliny listové,“ radí nutriční specialistka Kateřina Šimková.

     

    Zkuste jí zakápnout olejem a lehce dochutit kapkou citronu. Obsahuje vyšší podíl sacharidů, a má proto jemnější sladší chuť. „Ideální je v kombinaci s jablky do čerstvého freshe, nebo se špenátem a balzamikem. Pečenou i syrovou řepou pak skvěle doplníte grilované maso a zeleninové saláty,“ dodává.

    Červená řepa
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Jablka jsou vitamínová bomba

    Na obranu organismu před infekcí se nyní vyplatí zvýšit příjem antioxidačních vitamínů C, A a E. Nejdůležitější je vitamín C, jehož hlavní funkcí je právě podpora imunity. Tělo napadené infekcí spotřebuje až desetinásobek doporučené denní dávky vitamínu C.

     

    „Vitamín C se velmi snadno ničí tepelnou úpravou, proto je nejlepší ovoce a zelenina čerstvá. Jablka můžete sníst i s jadérky, která obsahují amygdalin, jemuž se přisuzují protirakovinné účinky,“ upozornňuje Šimková. Jablka jsou ideální pro základ každého freshe a smoothie. Jejich nutriční složení těsně po utržení ze stromu je skutečná vitamínová bomba.

    jablka
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Vlašské ořechy proti zánětům

    Vedle vitamínů jsou další esenciální elixíry maličko zastíněné, ale za zmínku stojí nenasycené mastné kyseliny, které mají celou řadu blahodárných účinků a podporují imunitní systém. Pomáhají třeba zkracovat průběh zánětlivých onemocnění. „V našich zeměpisných podmínkách je najdeme hlavně v oříškách a semínkách, ale i v tučných rybách či rostlinných olejích,“ říká odbornice.

     

    Většina ořechů obsahuje mono a poly-nenasycené mastné kyseliny, které prospívají i našim cévám a srdci. Snižují obsah LDL cholesterolu v krvi. „Vlašské ořechy jsou snad ty nejznámější a pro nízký obsah sodíku jsou vhodné třeba i pro osoby s onemocněním ledvin,“ vyjmenovává Šimková.

    Jádro vlašského ořechu dokáže z dřevem hotové zázraky. Ale není to natrvalo.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Česnek je nenahraditelný

    Pokud špatně snášíte antibiotika, vezměte na milost ty přírodní. „Při prvních příznacích nachlazení a onemocnění dýchacích cest rozhodně začněte vše česnekovat. Česnek bojuje proti virům, parazitům, posiluje imunitu, srovnává krevní tlak, snižuje cholesterol a zlepšuje trávení,“ vypočítává nutriční specialistka.

     

    Konzumace česneku vám zlepší i pleť a nehty. Obsahuje vitamíny A, B, B1, B2, B3, C a E. Minerální látky draslík, fosfor, chrom, hořčík, mangan, vápník, zinek, jód, sodík.

    česnek
    Autor: iStock.com

  • 5.

    Cibule pomáhá proti kašli

    Cibule je také přírodní antibiotikum. Může navíc pomoci s odkašláváním a zatočí s infekcí jak horních cest dýchacích, tak při střevních infekcích. Nejprospěšnější je v čerstvé podobě, což nemusí všichni dobře snášet.

     

    Zkuste si tedy její konzumaci zpříjemnit a dát si ji v rajčatovém salátu nebo jako ozdobu polévek či hlavních jídel.

    cibule
    Autor: istock.com

  • 6.

    Zelí nechte zkvasit

    Mléčným kvašením se mnohanásobně zvyšuje obsah vitamínů C, K a B. „Jezte proto kysané potraviny, ať už kysané zelí, fermentovanou zeleninu nebo zakysané mléčné výrobky. Nadopujete se tak prospěšnými vitamíny, podpoříte svoji střevní mikroflóru, tím pádem i imunitní systém,“ upřesňuje Šimková.

    zelí
    Autor: istock.com

  • 7.

    Univerzální dýně

    Dýně blahodárně působí na trávicí a vylučovací soustavu, protože ji z 90 % tvoří voda s množstvím vlákniny. Obsažené enzymy zejména v čerstvé dýňové šťávě mají kladné účinky na nemocnou slinivku. Deci šťávy před spaním vám usnadní usínání a pomůže vám zklidnit se.

     

    Výjimečný je i poměr vitamínů a minerálů, zejména sodík a draslík, což ocení lidé s nemocemi srdce a oběhového systému. I jadérka můžete plně zužitkovat. Jejich opražením získáte zdravou pochutinu k televizi, která je bohatá na vitamín A, E, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu listovou. Chroupáním dýňových semínek se zbavíte zácpy a podpoříte regeneraci pokožky, vlasů i nehtů,“ uzavírá nutriční odbornice.

    Zdroj: zdravestravovani.cz

    dýně
    Autor: titbit.cz

     

Dnešní horoskopy