Řepa, dýně, česnek: 7 superpotravin, které na podzim nakopnou imunitu!
-
Zdravé potraviny plné vitamínů tolik potřebných na podzim, nemusíte hledat jen v exotickém ovoci. Přinášíme několik tipů na potraviny, které ozdraví tělo, pomohou s nachlazením, nakopnou imunitu, a navíc jsou z domácích zdrojů!
- 1.
Červená řepa doplácela na pověst
Typická podzimní kořenová zelenina si už dávno vylepšila špatnou pověst ze školních jídelen. „Nejvíce vitamínů a antioxidantů má řepa čerstvá. Výborně se hodí do podzimních koktejlů a tělu přinese mix vitamínu C, draslíku a kyseliny listové,“ radí nutriční specialistka Kateřina Šimková.
Zkuste jí zakápnout olejem a lehce dochutit kapkou citronu. Obsahuje vyšší podíl sacharidů, a má proto jemnější sladší chuť. „Ideální je v kombinaci s jablky do čerstvého freshe, nebo se špenátem a balzamikem. Pečenou i syrovou řepou pak skvěle doplníte grilované maso a zeleninové saláty,“ dodává.
- 2.
Jablka jsou vitamínová bomba
Na obranu organismu před infekcí se nyní vyplatí zvýšit příjem antioxidačních vitamínů C, A a E. Nejdůležitější je vitamín C, jehož hlavní funkcí je právě podpora imunity. Tělo napadené infekcí spotřebuje až desetinásobek doporučené denní dávky vitamínu C.
„Vitamín C se velmi snadno ničí tepelnou úpravou, proto je nejlepší ovoce a zelenina čerstvá. Jablka můžete sníst i s jadérky, která obsahují amygdalin, jemuž se přisuzují protirakovinné účinky,“ upozornňuje Šimková. Jablka jsou ideální pro základ každého freshe a smoothie. Jejich nutriční složení těsně po utržení ze stromu je skutečná vitamínová bomba.
- 3.
Vlašské ořechy proti zánětům
Vedle vitamínů jsou další esenciální elixíry maličko zastíněné, ale za zmínku stojí nenasycené mastné kyseliny, které mají celou řadu blahodárných účinků a podporují imunitní systém. Pomáhají třeba zkracovat průběh zánětlivých onemocnění. „V našich zeměpisných podmínkách je najdeme hlavně v oříškách a semínkách, ale i v tučných rybách či rostlinných olejích,“ říká odbornice.
Většina ořechů obsahuje mono a poly-nenasycené mastné kyseliny, které prospívají i našim cévám a srdci. Snižují obsah LDL cholesterolu v krvi. „Vlašské ořechy jsou snad ty nejznámější a pro nízký obsah sodíku jsou vhodné třeba i pro osoby s onemocněním ledvin,“ vyjmenovává Šimková.
- 4.
Česnek je nenahraditelný
Pokud špatně snášíte antibiotika, vezměte na milost ty přírodní. „Při prvních příznacích nachlazení a onemocnění dýchacích cest rozhodně začněte vše česnekovat. Česnek bojuje proti virům, parazitům, posiluje imunitu, srovnává krevní tlak, snižuje cholesterol a zlepšuje trávení,“ vypočítává nutriční specialistka.
Konzumace česneku vám zlepší i pleť a nehty. Obsahuje vitamíny A, B, B1, B2, B3, C a E. Minerální látky draslík, fosfor, chrom, hořčík, mangan, vápník, zinek, jód, sodík.
- 5.
Cibule pomáhá proti kašli
Cibule je také přírodní antibiotikum. Může navíc pomoci s odkašláváním a zatočí s infekcí jak horních cest dýchacích, tak při střevních infekcích. Nejprospěšnější je v čerstvé podobě, což nemusí všichni dobře snášet.
Zkuste si tedy její konzumaci zpříjemnit a dát si ji v rajčatovém salátu nebo jako ozdobu polévek či hlavních jídel.
- 6.
Zelí nechte zkvasit
Mléčným kvašením se mnohanásobně zvyšuje obsah vitamínů C, K a B. „Jezte proto kysané potraviny, ať už kysané zelí, fermentovanou zeleninu nebo zakysané mléčné výrobky. Nadopujete se tak prospěšnými vitamíny, podpoříte svoji střevní mikroflóru, tím pádem i imunitní systém,“ upřesňuje Šimková.
- 7.
Univerzální dýně
Dýně blahodárně působí na trávicí a vylučovací soustavu, protože ji z 90 % tvoří voda s množstvím vlákniny. Obsažené enzymy zejména v čerstvé dýňové šťávě mají kladné účinky na nemocnou slinivku. Deci šťávy před spaním vám usnadní usínání a pomůže vám zklidnit se.
„Výjimečný je i poměr vitamínů a minerálů, zejména sodík a draslík, což ocení lidé s nemocemi srdce a oběhového systému. I jadérka můžete plně zužitkovat. Jejich opražením získáte zdravou pochutinu k televizi, která je bohatá na vitamín A, E, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu listovou. Chroupáním dýňových semínek se zbavíte zácpy a podpoříte regeneraci pokožky, vlasů i nehtů,“ uzavírá nutriční odbornice.
Zdroj: zdravestravovani.cz